in ,

Tolvaj szocik – Fordulat Szegeden: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Botka bizalmi embereit

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottakat az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben kedden a Gyulai Járásbíróság

Fordulat Szegeden: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Botka bizalmi embereit

 

 

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottakat az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben kedden a Gyulai Járásbíróság. A vádlottakat a bíróság jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek.

 

 

A bíróság D. G.-t, a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőjét tíz hónap, T. I. T.-t, a cég későbbi vezetőjét nyolc hónap, F. G.-t, a parkolási üzletág vezetőjét tíz hónap, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt nyolc hónap, Solymos László alpolgármestert hat hónap, Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnököt tíz hónap szabadságvesztésre ítélte. A büntetés végrehajtását a bíróság valamennyi vádlott esetében egy évre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt.

Olyanok is kaptak ingyenes bérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kis Krisztina bíró az ítélet indoklásakor elmondta: az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik részesüljenek ingyenesen parkolóbérletben. A listát 2008-tól a polgármester kabinetfőnöke állította össze, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről jegyzőkönyv nem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág vezetőjét a bérletek átadására az önkormányzatnak, ahol kiosztották – átvételi elismervény ellenében – az érintetteknek. A közlekedési vállalat és az önkormányzat közötti szerződés alapján a társaság üzemeltette a város tulajdonában lévő parkolóhelyeket.

A parkolási díjak beszedéséből, a jegyek és bérletek eladásából származó bevétel az önkormányzatot illette, de a bevételeket a társaság szedte be és számolta el.

A cég a 186 ezer-246 ezer forintos parkolóbérletekről – 2009 és 2010 kivételével – számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában.

Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A parkolóbérletek kiadását szabályozó közgyűlési rendelet csak 2013. január 1-jén lépett hatályba. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, arra hivatkoztak, hogy nem történt kötelességszegés; a bérletek kiosztása a parkolórendszer 1996-os kialakulása óta gyakorlat volt, a megoldás minden helyi és országos jogszabálynak megfelelően működött, és jelenleg is így zajlik az ország valamennyi nagyvárosában. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és kérte, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsák el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a keddi tárgyaláson, a védők bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek.
“Az ügy első számú felelőse nem ült ott a vádlottak padján”

A szegedi KDNP közleménye szerint “az ügy első számú felelőse nem ült ott a vádlottak padján, saját politikai és jogi felelősségét is beosztottjaira, munkatársaira hárította“.

A szegedi Fidesz szerint Botka László emberei összevissza osztogattak drága parkolóbérleteket, ezzel pedig 40 milliós kárt okoztak a városnak.

A szegedi Fidesz álláspontja az, hogy Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek, Solymos László alpolgármesternek és Kalmár Gábor kabinetfőnöknek azonnal, és végérvényesen távoznia kell a szegedi közéletből, mert nem fordulhat elő, hogy büntetőügyben elítélt emberek vezessék a várost és töltsenek be közhivatalokat.

Szeged nem lehet az a város, amelyet elítélt bűnözők vezetnek!”

– írta közleményében a szegedi Fidesz.

Az ügyben közleményt adott ki az elítélt Mózes Ervin is

A címzetes főjegyző szerint elfogadhatatlan a mai ítéletet és fellebbeznek a döntés ellen. Mózes Ervin szerint egy koncepciós per áldozatai lettek és amúgy nem történt semmi törvénytelenség.

És természetesen nem maradhat el Botka László közleménye sem, aki a következőt írja:

Egy koncepciós eljárás áldozatai lettek munkatársaim, a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét. (…) Bízom benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit.”

(Délmagyar; MTI)

 

 

(forrás: Horváth József György, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megadja Gábor – A független hatalmi ág vergődése

Német agybaj – A német államfő szerint a demokrácia nem lehet illiberális