in , ,

Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi

Orbán Viktor május hatodikán fogadta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt. A két politikus sajtótájékoztatón számolt be a találkozóról

Budapest, 2019. május 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A sajtótájékoztató a magyar kormányfő nyilatkozatával indult. Orbán Viktor szerint baráti hangnemben zajlott a tárgyalás, amely többek között érintette a kétoldalú kapcsolatok kérdéskörét. Ezek a miniszterelnök szerint jelen pillanatban rendezettek és sikeresek, akárcsak a gazdasági együttműködés.

 

A két fél kitért Európa biztonságának kérdésére, valamint a határvédelem témájára is.

Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi”

– hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI Fotóbank

Emlékeztetett: Ausztriában a korábbi, baloldali vezetésű kormány mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarország ne tudja megépíteni a kerítést. Heinz-Christian Strachéra és az Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé váljon.

Mind a ketten változást szeretnénk Európában.”

Orbán Viktor ismét leszögezte a korábban a Kleine Zeitung hasábjain megjelent véleményét: olyan változásokra van szükség Európában, mint Ausztriában, azaz a jobbközép pártoknak a jobboldali, hazafias pártokkal kell együttműködniük. A kormányfő szerint az nyíltan és egyértelműen látszik, hogy az európai baloldal bevándorláspárti. Ha az Európai Néppárt (EPP) velük kíván együttműködni, akkor előbb-utóbb kompromisszumokat lesz kénytelen kötni, ez pedig az elvek feladásához vezet.

Szeretnénk, hogy ha a határvédelem kérdéseit a schengeni országok belügyminiszterei vehetnék kezükbe. Brüsszel kudarcot vallott ebben a kérdésben.”

A magyar kormányfő hangsúlyozta a kereszténység fontosságát is, mint mondta, „a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni az országainkban.” Ezt már csak azért is meg kell tenni, mert – mint fogalmazott – csak a keresztény kultúra tudja garantálni a szólásszabadságot és a női egyenjogúságot.

Orbán Viktor kitért az európai baloldal gazdasági programjára is, amely szocializmust hirdetett meg, szigorúbb bürokráciával és adóemelésekkel. A kormányfő leszögezte: Magyarország már élt szocialista gazdaságrendszerben, és az nem vált be. Összességében Orbán Viktor értékelése szerint stratégiai kérdésekben egyetértés mutatkozott az FPÖ és a magyar delegáció között.

Fotó: MTI Fotóbank

Ezután az osztrák alkancellár tette meg nyilatkozatát, aki először is megköszönte a meghívást. Emlékeztetett, hogy egy éve épp ő látta vendégül Bécsben Orbán Viktort.

Strache hangsúlyozta: Magyarország mindig is különleges kapcsolatokat ápolt Ausztriával, a két országot nemcsak a gazdaság, de a történelem is összeköti.

Az alkancellár szerint különösen fontos, hogy határon átnyúlóan küzdjön a két ország a bűnözés és az illegális migráció ellen, utalva itt az embercsempészekre.

Orbán Viktor a migrációs válság során megmutatta, hogy felelősségteljesen megvédi az unió külső határait. Ez indította el azt a gondolkodásmódot Európában, mellyel sikerült megállítani a migrációt”

– fogalmazott.

Strache hangsúlyozta: Európának egy erős szövetségre van szüksége, ugyanis csak ez garantálja a túlélését.

Végezetül pedig Strache a magyar családvédelmi intézkedéseket méltatta, mint mondta, ezek példaértékűek Ausztria számára, amely szintén a családokat igyekszik előnyben részesíteni. Példaként hivatkozott az osztrák családi adótehermentesítésre, amelynek jóvoltából 1500 euró maradhat az osztrák családok zsebében.

(Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gyurcsány megbukna a magyarérettségin – Gyurcsány Ferenc a magyarérettségi alkalmából írt egy helyesírási hibákkal teli posztot

Bréking! A hazaáruló Ujhelyi lebukott: lebontaná a kerítést! – Videó