in ,

Nem stadion – Nyolcszáz óvodát és iskolát korszerűsítenek

KÁSLER MIKLÓS JELEZTE, HOGY A JÖVŐRE ÉLETBE LÉPŐ TANTERVI MÓDOSÍTÁSOK GYAKORLATILAG KÉSZEN VANNAK

Összesen 276 milliárd forintot biztosít a kormány a Nemzeti köznevelési és infrastruktúra-fejlesztési program révén nyolcszáz iskola és óvoda korszerűsítésére – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte: jelenleg 158 beruházás van folyamatban, amelyek közül 51 uszoda, 47 tanterem, további 47 pedig fejlesztett tanterem-felújítás, de 15 új iskola és egy új óvoda is épül. Összesen 66 beruházás már befejeződött, 66 milliárd forint értékben.

Tájékoztatása szerint a Modern városok programban 2015 és 2022 között hat város 19 oktatási intézménye újulhat meg 51,5 milliárd forintból. Ebből 26,5 milliárd forint összegben, három városban már befejeződtek a munkálatok.

 

– Debrecenben alap- és középfokú iskolát adtunk át, Tatabányán az Árpád gimnázium reálgimnáziummá alakítása történt meg, Érden pedig négy óvodát újítottunk fel, és soron következik az ötödik – sorolta Kásler Miklós.

A miniszter kitért az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív programra is, amelynek révén 2014 és 2020 között 615 intézményt fejlesztenek, együttesen 126 milliárd forintból. Ezek közül 437 intézményben, 30 milliárd forint összértékben infrastrukturális átalakítások, leginkább tanterem-felújítások, nyílászárócserék történnek, és a projektek döntő többségét már befejezték.

Összesen 108 tankerületben kimondottan esélyegyenlőségi beruházásokat hajtanak végre. Ennek egy része (31 milliárd forint értékben) egyházi iskolákban valósul meg, ötmilliárd forintból pedig a fogyatékkal élők iskoláit segítik.

A miniszter beszámolt az energiahatékonysági fejlesztésekről is, amelyek révén 74 iskolában 22,5 milliárd forint jut például épületek szigetelésére, fűtés-korszerűsítésre vagy épp vízvezetékcserére.

Kásler Miklós megjegyezte azt is, hogy a jövőre életbe lépő tantervi módosítások gyakorlatilag készen vannak, továbbá emlékeztetett, hogy a következő tanévben 1,2 millió gyermek ingyen kapja a tankönyveket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a most bejelentett intézkedések az évtized egyik legnagyobb volumenű beruházáscsomagját jelentik.

(Csókás Adrienn, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Üzenet Karácsony Gergelynek – A CT-k száma 9 év alatt megduplázódott, hülyegyerek!

Ha a bíróság nem lép, akkor a népnek kell bottal elzavarnia Gyurcsánynét!