Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére alkalmas üzemet épít 4,7 milliárd forintból a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Komárom egyik városrészében, Bartusekpusztán. A zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz majd fel a legkorszerűbb berendezésekkel.
A termék 10 és 100 grammos formában lakossági fogyasztásra alkalmas, illetve egy- és háromkilós hasábokban nagyüzemi pizzakészítésre használható.
A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után.
Akár saját sajtmárkát is létrehozhat a vállalat
A Komáromi Mezőgazdasági Zrt. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A társaság Csémen 1200 tejelő tehenet tart, Kisigmánd határában pedig szintén 1200 állatot számláló növendéktelepet üzemeltet. Naponta közel 40 ezer liter tejet értékesítenek belföldi kereskedőkön keresztül Olaszországba. Tejhozamaik alapján a vállalkozás az ország tejgazdaságainak élvonalában található.
Marczali Gábor, a Komáromi Mezőgazdasági Zrt igazgatója elmondta, hogy a társaság vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a későbbiekben saját sajtmárkával lép piacra.
A vállalkozás saját dolgozóinak száma 110, valamint az állatoknak szükséges takarmány előállításával további 20-25 gazdálkodónak biztosítanak állandó értékesítési lehetőséget. Az újonnan felépített gyárban pedig 32 új munkahely jön létre.
(Almási Krisztina, magyarepitok.hu)