in , ,

Nagy a baj – Egyre durvább fenyegetésben élnek a kárpátaljai magyarok

Állami segédlettel listázza Ukrajna ellenségeit egy szélsőséges ukrán honlap. A felsorolásban mostanra több száz magyar ember szerepel, akiknek az élete is veszélyben foroghat

A Mirotvorec (Békecsináló) nevű ukrán portál 2014 óta listázza azokat, akiket Ukrajna ellenségeinek tartanak. Saját bevallásuk szerint tudósok, újságírók és szakértők működtetik az oldalt, amely Ukrajna állampolgárainak életét, egészségét, szabadságát hivatott megvédeni, és főleg az interneten, illetve nyomtatott publikációkban elérhető forrásokat használ.

Ehhez képest most névvel és címmel listáznak nyilvánosan ukrán állampolgárokat, hogy a náci bandák bármikor könnyedén rajtuk üthessenek, ráadásul ezek olyan információk, amelyekhez az interneten nem lehet hozzáférni, csak állami és önkormányzati forrásokból. A portál szeptember 22-én hozta nyilvánosságra az első öt vélelmezett magyar-ukrán kettős állampolgárt: önkormányzati képviselőket és köztisztviselőket. Szeptember 29-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is felírták melléjük, hiszen neki ukrán szemmel elévülhetetlen bűne, hogy folyamatosan felszólal az asszimilációra kiszemelt kárpátaljai magyarok védelmében. Október folyamán aztán körülbelül ötszáz, vélelmezett magyar-ukrán kettős állampolgárságú köztisztviselő neve, születési dátuma, magyar útlevélszáma, pontos beosztása és sok esetben lakcíme került fel a listára.

Az önmagát független NGO-nak mondó Mirotvorec alapítója, Heorhij Tuka jelenleg is a kormány megszállt területekért felelős miniszterhelyettese. Tuka a vádak szerint az ukrán katonák számára gyűjtött adományok egy részének elsikkasztásával gazdagodott meg. Az oldalt üzemeltető Mirotvorec Központ vezetője, Roman Zajcev korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat luhanszki kirendeltségén dolgozott. A Mirotvorec további irányítója Anton Herascsenko, aki az ukrán kormánykoalíció egyik tagja, a Népfront parlamenti képviselője, emellett belügyminiszteri tanácsadó.

2015-ben azután gyilkoltak meg egy ellenzéki politikust és egy újságírót, hogy a Mirotvorec nyilvánosságra hozta az adataikat. Az érintett magyarokat ugyanilyen veszély fenyegeti azután, hogy az ukrán nácik listázták őket. Sajtóhírek szerint több érintett állami alkalmazott, köztük egy középiskolai igazgató, azonnal beadta a felmondását. A körülmények egyértelműen arra utalnak, hogy állami segédlettel, sőt az állami vezetés tagjainak részvételével zajlik a kárpátaljai magyarok megfélemlítése, életük fenyegetése.

Az egyre szélsőségesebben soviniszta ukrán politikai vezetés minden erejével ellenségképeket gyárt az utóbbi időben, és válogatott támadások érik a Kárpátalján élő magyar közösséget is. Előbb az oktatási törvény módosításával az anyanyelvi oktatásukat sodorták veszélybe, ez az ügy még mindig függőben van. Ezt követte a magyarok kitoloncolására felszólító petíció az ukrán parlament honlapján, az ungvári magyar főkonzulátus megtámadása majd felgyújtása, a kárpátaljai magyar vállalkozók vegzálása, a határon átkelő kárpátaljai magyarok indokolatlan feltartása, a magyar–ukrán kettős állampolgárok kirúgása a közszolgálati állásokból, a központilag szervezett, magyarellenes sajtókampány, most pedig a magyarok listázása.

 

Az ukrán nácik viszont nem elégedettek mindezekkel, így szombatra újabb – várhatóan magyarellenes élt kapó – tüntetést jelentettek be Ungvárra.

(forrás:pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bayer Zsolt – Sztálintól Pol Potig és tovább

Áder a V4-es csúcson: A határokat a nemzeti hadseregnek kell védenie