in

NA VÉGRE! – Eldőlt: Prőhle Gergelyt október végével menesztik a PIM éléről

Október végével távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről Prőhle Gergely

Október végével távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről Prőhle Gergely – értesült a PestiSrácok.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumához közeli forrásból. Prőhle nem önszántából hagyja el az állami intézményt, hanem Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter döntött így. A PIM jó ideje olyan balliberális művészek kifizetőhelyként működött, akik – a közpénzek zsebre tételével egyidejűleg – idehaza és külföldön is diktatúrázták Magyarországot. Úgy tudjuk, az utolsó csepp a pohárban a Tanácsköztársaságot dicsőítő kiállítás megszervezése volt.

 

A főigazgató menesztése kapcsán kerestük az Emmit, ám jelezték, értesülésünket nem kívánják kommentálni. Prőhle Gergelyt is megkerestük, aki sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta a hírt, ám válaszleveléből úgy tűnik, ő is tudhat valamiféle „döntésről”, csak még írásban nem kapta azt meg. A főigazgató szó szerint a következőket válaszolta portálunknak:

 

Tisztelt Szerkesztő Úr,
köszönöm kérdését, de mivel én az Ön által említett döntésről miniszter úrral még nem beszéltem, arról értesítést tőle nem kaptam, így konkrét válasszal nem szolgálhatok. Mivel amúgy számos megkeresés talál meg folyamatosan az állami és a magán szférából egyaránt, nem aggódom a jövővel kapcsolatban, bármiről is szól majd miniszter úr döntése. Írásban – mert hogy – Önhöz hasonlóan – én is az írott szó erejében bízom.
Üdvözlettel:
Prőhle Gergely

Augusztusban a Demokrata már megírta, hogy távozik Prőhle Gergely, ám akkor az érintett a 444-nek nyilatkozva még cáfolta a hírt.

Kulturkampf

Prőhle Gergely pozícióját Szakács Árpád Magyar Időkben megjelenő Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozata rendítette meg, annak is a negyedik része, amelyből többek között kiderült, hogy a PIM már-már a balliberális művészvilág kifizetőhelyeként működik. Szakács úgy fogalmazott:

A szervezet kulturális programjaiban megdöbbentő aránytalanságokat tapasztalhatunk. Mintha egy balliberális kifizetőműhely lenne az intézmény. Az egymást túllicitáló hangadók, miközben rettegéseikkel megtöltik a magyarországi és a nemzetközi sajtót, addig kényelmesen besétálnak a PIM épületébe jó pénzért fellépni. Ismerjük el, igazán méltatlan lenne korgó gyomorral szidni Magyarországot. (…) Prőhle főigazgató úr műhelyében ugyanis tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók. És Prőhle úr fizeti a számlát, és természetesen nem a saját zsebéből, hanem a magyar adófizetők pénzéből.

A cikkíró a teljesség igénye nélkül fölsorolta, kiket futtat a leginkább a PIM: Závada Pál, Spiró György, Nádas Péter, Dés László, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Térey János, Visky András, Krasznahorkai László, Szabó T. Anna, Cselényi László, Peer Krisztián, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Tibor Noé, Péterfy Gergely, Potozky László, Márton László, Totth Benedek, Csuhai István, Demény Péter, Szántó T. Gábor, Parti Nagy Lajos, Petőcz András, Gyáni Gábor, Dragomán György, Farkasházy Tivadar (igen, jól olvassák: Farkasházy Tivadar! – P. T.), Kálmán C. György, Kende Péter, Gömöri György stb. Szakács mindehhez hozzátette: „Természetesen itt-ott elszórva, ordító kisebbségben konzervatív emberek is helyet kapnak, de a balliberális oldal mintha hazajárna a PIM-be.” A cikksorozat hatodik részéből az is kiderült, hogy júniusban Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak az országos alelnöke, Vágó István „gyémántfokozatú rettegő” léphetett föl a PIM-ben, aki „irodalmi témákban pallérozta” az érdeklődők tudását.

Már ezek a cikkek is igencsak megingatták Prőhle Gergely pozícióját, ám az utolsó csepp a pohárban – információink szerint – a sorozat kilencedik része volt.  A Visszasírja a vörösterrort a ballib értelmiség című írás azt taglalta, hogy a PIM alá tartozó Kassák Múzeum egy olyan tárlatot rendezett márciusban a Tanácsköztársaságról, amelyet „még a Rákosi-éra alatt szocializálódott keményvonalas bolsevikok is méltán megirigyelhettek volna. A cikk szerint a kiállítást „Böcskei Balázs politológus, az ELTE oktatója nyitotta meg, aki nemcsak méltatta a Tanácsköztársaságot, hanem megfogalmazta azon vágyát, miszerint bízik e nagyszerű kor visszatérésében”. Szakács Árpád azt írta: a tárlatot az összes állami támogatásból működő kulturális portál népszerűsítette.

Sőt a PIM is mozgósítva lett a bolsevizmus szép emlékű bemutatására. Proletárdiktatúra az Andrássy úton címmel többször is kerékpáros túrát hirdettek, de június 16-án – nem hiszik el! – családi napot szerveztek a kommün diadalittas napjainak a bemutatására.

Kulturális korszakváltás

Emlékezetes, Orbán Viktor júliusban Tusványosonkulturális korszakváltást” hirdetett. A miniszterelnök megüzente: a harmadik kétharmad új szellemi és kulturális teret teremt, ezért nagy változások jönnek szeptembertől a kultúrpolitikában. A változások egyébként már a tusványosi beszéd előtt megkezdődtek, hiszen Szakács Árpád cikksorozatának másik „érintettjét”, Hammerstein Juditot – mint azt elsőként megírtuk – már július elején menesztette a kormányfő a Balassi Intézet éléről.

(forrás: Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Fidesz: Gyurcsány Ferenc kész lenne bevándorló országgá tenni Magyarországot

A Fidesz-KDNP lehet a legsikeresebb az EP-választáson