in , ,

NA végre – Az EU Bíróságához fordult a magyar kormány a Sargentini-jelentés miatt

Ezt Trócsányi László igazságügy-miniszter jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón

A miniszter szerint a kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét – írja az MTI.

A magyar álláspont szerint az EU-alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők. Az EP a saját szabályait sem tartotta be”

– fejtette ki a miniszter.

Majd hozzáfűzte:

A magyar jogállamisággal foglalkozó jelentés érzelmileg túlfűtött, a tényeket figyelmen kívül hagyta, ezért annak tartalma is vitatott. A jelentés oka az is lehet, hogy a kormánynak határozott álláspontja van a migrációról, amin nem kíván változtatni.”

A szerdai kormányülés döntése szerint azonban azért fordultak a luxemburgi székhelyű uniós bírósághoz, mert a jelentés elfogadása is szabálytalan volt.

Trócsányi László

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A miniszter szerint egyértelmű a rendelkezés, miszerint a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kell venni, a tartózkodás is szavazatnak, méghozzá „nem” szavazatnak minősül, és ez alapján nem volt meg a szükséges kétharmados többség az EP-szavazáson. Ez egy nagyon fontos, precedensértékű ügy, hiszen az EU egy jogközösség, és ha a tagállamoktól elvárható a szabályok betartása, akkor ugyanúgy az EU intézményeitől, köztük az EP-től is.

Megdöbbentő, hogy az EP két nappal a szavazás előtt még nem tudta, milyen szabályok szerint fog szavazni, s jogi szakvéleményt kellett kérnie. Egész eljárása sérti a jogbiztonságot és a jóhiszemű együttműködés elvét”

– mutatott rá a miniszter.

Mindezek miatt a magyar kormány szerdán benyújtotta keresetét a Sargentini-jelentés elfogadása ügyében az Európai Bírósághoz.

Judith Sargentini

Újságírói kérdésre válaszolva Trócsányi László elmondta, amennyiben a luxemburgi székhelyű bíróság helyt ad a magyar keresetnek, akkor nincs Sargentini-jelentés, és okafogyottá válik a hetes cikk szerinti eljárás.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban. A jelentést júniusban az EP illetékes bizottsága, szeptemberben pedig a plenáris ülése nagy többséggel elfogadta. A plenáris ülésen 448 igen szavazat, 197 nem és 48 tartózkodás volt.
(Horváth Tamás, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Poloskák, welcome!

Guy Verhofstadt felszólt a pöcegödörből, és beszólt Orbán Viktornak