in

Na, ugye – Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros az EU-ban

Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nemrég kinevezett vezetője többek között a hajléktalanhelyzetről, a budapesti éjszakáról és a droghelyzetről nyilatkozott a Magyar Időknek.

A hajléktalanokkal kapcsolatos törvénnyel kapcsolatban a főkapitány elmondta, hogy ez egy összetett feladat, amiben az államnak, a szociális szervezeteknek, önkormányzatoknak és a rendőrségnek is együtt kell működniük.

Terdik Tamás elmondta, elvárja a kollégáitól, hogy a lehető legmagasabb fokú empátiával, odafigyeléssel tartassák be a törvényt.

A rendőrség nem a büntetési lehetőséggel akar élni, hanem lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket az emberi körülmények közé.

A rendőrség már egy hete megkezdte felvilágosító „kampányát”: szórólapokat osztanak, amelyeken felhívják az érintettek figyelmét a jogaikra, kötelességeikre, valamint azon szociális intézmények címét, elérhetőségét, ahová önként bemehetnek a közterületekről.

Eddigi tapasztalataink szerint a hajléktalanok kedvezően fogadták a figyelemfelhívást”

– tette hozzá.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A rendőrfőkapitány a Hős utcai droghelyzettel kapcsolatban is nyilatkozott.

“A jelen jogi helyzetben a rendőrség nem a fogyasztó, hanem a terjesztő ellen lép fel. Az állampolgárok biztonságérzetét befolyásoló magatartások ellen állandó rendőri jelenléttel lépünk fel” – nyilatkozta a főkapitány.

Az 1-es villamos kritikusnak mondható, a Kacsóh Pongrác úti megállótól a Népligetig tartó szakaszán arra törekednek, hogy ha szükség van rá, a gyors segítségnyújtást kaphasson az állampolgár.

Az Újpest–Fradi-rangadó, a fesztiválok, a nyári rendezvények is kiemelt figyelmet kapnak az óriási forgalmat lebonyolító területek, nagy bevásárlóközpontok mellett.

“Vannak, akik nem szórakozni vagy dolgozni járnak ezekre a helyekre, hanem például lopni, markecolni vagy lehúzni a kedves vendéget. Ez utóbbi bűncselekménynek nem mindig ­külföldiek a sértettjei, de zömmel ők a célpontok. A rendőrség folyamatosan razziázik, gyors reagálás ugyanis fontos és sikeres fellépést tesz lehetővé”.

A főkapitány továbbá arról is beszélt, hogy tudomásuk szerint a budapesti éjszakában sincs olyan meghatározó szervezett bűnözői csoport, mint amilyenre korábban példa volt.

Szerénytelenség nélkül mondhatom, az Európai Unió egyik legbiztonságosabb fővárosa Budapest”

– tette hozzá.

A visszajelzések szerint a főváros közel kétmillió állandó lakója és a Budapestre dolgozni járó százezrek biztonságban érzik magukat.

A rendőrfőkapitány elmondta, szükség van a főváros közterületi biztonsági kamerarendszerének fejlesztésére is.

Hangsúlyozta, nem a kamerák számának a növelésére van szükség, hanem a meglévők nagyobb felbontású, pontosabb képet adó kamerákra való lecserélésére és intelligens szoftverek alkalmazására.

Orbán Viktor miniszterelnök a Turizmus Summit 2018 konferenciáján tartott beszédében elmondta, hogy a magyar turizmus azért is lehet ilyen sikeres, mert az országunk biztonságos. A miniszterelnök Facebook-oldalán egy gyönyörű összeállítást is láthatunk hazánk nevezetességeiről, lenyűgöző tájairól.

A 2019-es főpolgármester-választásokra Orbán Viktor ismét Tarlós Istvánt kérte fel, hogy induljon a címért.

 

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Provokáció! – Több ezren tartanak az USA határához – Trump: lezárjuk a déli határt, ha Mexikó nem állítja meg a bevándorlókat

Demeter Mártának távoznia kell – De gyorsan!