in , ,

Na, ugye – A francia kormány hanyagolta el a Notre-Dame-ot

Mivel Franciaországban a templomok állami tulajdonban vannak, az egyházak csak egyesületekként tudnak működni, így a felelősség teljes mértékben Macront terheli

A Notre-Dame már régóta nagyon rossz állapotban volt, felújítását folyamatosan halogatták. Ráadásul Emmanuel Macron elnök kormánya nem volt hajlandó fedezni a teljes költséget, tavaly pedig 2 és fél millió eurót még el is vont a felújítási munkáktól – írja az Origo

 

Mint ismert, a Notre-Dame felújítására 2018-ban 185 millió euró (50 milliárd forint) kellett volna. Macron kormánya erre 50 millió eurót (valamivel több mint 15 milliárd forintot) szánt, de ebből 2,5 millió eurót (körülbelül 800 millió forintnyi összeget) visszavett. A többire nemzetközi gyűjtést indítottak el a templomot megmenteni szándékozó hívek.

Fotó: AFP

A lap szerint mivel Franciaországban a templomokat államosították, ezért a katolikus egyház egyesületként kénytelen működni. Az állam azonban a templomokat nem tudja – sokszor felmerül, hogy nem is akarja – megvédeni a támadásoktól. A migránsválság óta rendszeresen tapasztalható, hogy Európa nyugati felén muszlim bevándorlók és őket segítő szélsőbaloldali, bevándorláspárti aktivisták meggyalázzák, sokszor meg is rongálják a keresztény jelképeket, elsősorban a templomokat, ahogy a zsinagógákat és a zsidó temetőket sem kímélik.

Köröket verünk Franciaországra

Mindezzel szemben Magyarországon például a debreceni református nagytemplom és kollégium felújítására 2014-18 között körülbelül 10 milliárd jutott. A 2020-as eucharisztikus kongresszusra eddig 27 milliárd forintot költött a kormány. Ebben benne van a templomok felújítása, közösségi terek építése és a programok megszervezése is.

A hazai premontrei templomok és iskolák felújítására eddig 10 milliárd forintot költött a kabinet. Az idén év elején leégett Ráday utcai Református Kollégiumra pedig 6,5 milliárd forintot ítélt meg a kormány. Az életveszélyessé vált esztergomi bazilika felújítása összesen 11 milliárd forintba kerül majd, ebből tavaly év végén 4,48 milliárdot már ki is fizetett a kormány.

Jól látszik tehát, hogy arányaiban jóval többet költ a magyar kormány az egyházi épületek állagmegőrzésére és fejlesztésére, mint a majdnem 70 milliós, így sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező, ámde multikulturális Franciaország – zárja a lap.

(Sümeghi Lóránt, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Becsicskult a Jobbik – A Jobbikot megelőzte már az MSZP is

A szándékosságot feltételezik az új Notre Dame-i tervek is – Kevert kultúrák jelképei fognak megjelenni az új épületen?