in ,

Megállíthatatlanul erősödik Salvini pártja

Már a 34 százalékos támogatottságot közelíti a Matteo Salvini által vezetett Liga olasz kormánypárt

Már a 34 százalékos támogatottságot közelíti a Matteo Salvini által vezetett Liga olasz kormánypárt, amely így maga mögé utasította a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) – derült ki egy közvélemény-kutatásból.

 

 

A Corriere della Sera olasz napilapban megjelent felmérés adatai a Liga folyamatos erősödését mutatják. A Matteo Salvini vezette jobboldali erő jelenlegi támogatottságát 33,8 százalékra teszik jelenleg.

Fotó: AFP

A bevándorlásellenes Liga a március eleji olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta pedig fokozatosan növelte táborát, főleg mióta az M5S-szel közös kormányt alakított.

Elemzők a Liga sikerét egyértelműen Matteo Salvininek tulajdonítják, aki a kormány belügyminisztereként mindennapos szereplőjévé vált az olasz belpolitikának az általa meghirdetett, majd bevezetett migrációs intézkedései miatt. Salvini támogatottságát erősíti állandó jelenléte is az internetes közösségi oldalakon.

A mérések szerint a jobbközép koalíciót vezető Liga mindenekelőtt a többi jobboldali és jobbközép párt, valamint az M5S csalódott szavazóit állította maga mellé.

Fotó: AFP

Az M5S a legnagyobb pártként futott be a márciusi választásokon, amelyeken 32,7 százalékot mutatott fel. Azóta támogatottsága 28,5 százalékra gyengült. A pártot vezető Luigi Di Maio a munkaügyi és szociális tárca éléről egyelőre kevesebbet tudott megvalósítani az M5S választási ígéreteiből.

Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) balközép erő támogatottsága a választásokon kapott 18,7 százalékról 17,1-re csökkent. A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia jobbközép párt a márciusi 14 százalékról 7,8-ra esett vissza.

A felmérések szerint a legnépszerűbb olasz politikusnak Sergio Mattarella államfő számít 65 százalékkal, őt Giuseppe Conte miniszterelnök követi 60 százalékkal. Matteo Salvini 51 százalékon, Luigi Di Maio pedig 46 százalékon áll. A Conte-kormány támogatottsága 57 százalékos.

Az adatok a két olasz kormánypárt szoros versenyét vetítik előre a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra.

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hosszú Katinka továbbra is a világ legjobbja: négy arannyal zárta a budapesti világkupát!

Így néz ki Szijjártó Péter élete első maratonija után