in , ,

Lázadás: A németek többsége elzavarná Merkelt

Merkel zuhanórepülésben.

Merkel

 

Angela Merkel egyre népszerűtlenebb. Ez nem új keletű, a folyamat már 2017-ben elindult, a kancellár és pártja népszerűségi mutatói nagyon lassan, de egyértelműen apadni kezdett. A folyamatot felgyorsította, hogy először nem tudott új kormányt alakítani a választások után, majd néhány hónap bizonytalanság után ismét a szociáldemokratákkal nagykoalícióra lépve kezdte el kormányozni Németországot. Márpedig a németek szemében mind népszerűtlenebb ez a konstrukció.

Azóta Merkel szövetségesei, a bajor keresztényszocialisták (CSU) egyre keményebb bevándorlásellenes retorikát használnak válaszul arra, hogy a kancellár még mindig nem adta fel a bevándorláspártiságot.

Fotó: AFP

Ezzel a bajor CSU a szintén bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártot akarja kordában tartani, mivel Bajorországban a tartományi választáson az AfD az egyetlen, amely veszélyeztethetné pozícióit. Horst Seehofer CSU-s belügyminiszterként pedig minden korábbi politikusnál többet tud tenni és többet is tesz, hogy megvédje Németországot a muszlim bevándorlóktól.

A folyamatok eredményeként az AfD minden eddiginél erősebbnek tűnik. Még délelőtt írtunk az INSA közvélemény-kutató legújabb adatsoráról, amelyből kiderült, hogy az AfD a második erő.

Seehofer a kemény fellépése ellenére sem tudta megállítani a népszerűség csökkenését: az összes kormánypárt (kereszténydemokraták, keresztényszocialisták, szociáldemokraták) veszített pár százalékot. A nagykoalíció támogatottsága jelenleg 44 százalék.

Az INSA azonban nemcsak a pártok népszerűségét mérte meg, hanem a kancellárét is.

Legyen-e előrehozott választás? – kérdezték a németektől, melyre az emberek majdnem fele, 47%-a igennel válaszolt. Mindössze 29 százalékuk ellenezne egy ilyen döntést.

A választás esetén újraválasszák-e Angela Merkelt kancellárként? – tették fel a másik kérdést.

A németek több mint fele, 56 százaléka nem szeretné Merkelt látni a kancellári székben.

A megkérdezettek mindössze negyede szeretné, ha Merkelt újraválasztanák. Ez a szám nagyjából megegyezik a CDU/CSU támogatottságával. Pontosabban egy kicsit kevesebb annál, így adja magát a következtetés, hogy a legnagyobb pártszövetség szavazói közül sem mindenki látja szívesen Merkelt a kancellári székben.

(forrás: Bácskai Balázs, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megbuggyant – Bono koncert közben az ördög barátjának nevezte Orbán Viktort (Videóval!)

A világ minden tájáról kap támogató üzeneteket Orbán Viktor