in ,

Jurák Kata jelenti – Kormányellenes tüntetésekre mozgósítják a középiskolásokat is

Fővárosi alapítványi elit gimnáziumok is Soros György hálójában vannak

A Magyar Időket egy felháborodott édesanya kereste meg, aki arról panaszkodott, hogy az egyik budapesti alapítványi elit gimnáziumba járó gyermekének kötelessége elmenni a tüntetésekre, mert az iskolában kiközösítik azokat, akik rombolják a csapatszellemet, és ki akarják húzni magukat az ilyen „program” alól. Ez egyébként egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy több alapítványi középiskola az Open Society támogatását élvezi. A hazai Soros-szervezet egyik zászlóvivője az oktatáspolitikában a volt SZDSZ-es politikus, Horn Gábor, akinek családja igen erősen lobbizik, ha a spekuláns érdekeiről van szó.

 

 

Újabb diáktüntetést szerveznek az „oktatás szabadságáért”; a megmozduláson a tavalyi CEU-demonstrációkhoz hasonlóan már középiskolások csatlakozását is várják.

A Magyar Időknek egy budapesti alapítványi elit gimnáziumba járó diák édesanyja azt mondta, hogy gyermekének gyakorlatilag kötelező részt vennie a kormányellenes tüntetéseken. A felháborodott szülő lapunknak arról is beszélt, hogy az intézményben rendszeresen érzékenyítőkurzusokat tartanak, és ha tudta volna, hogy az intézmény „sorosista”, akkor nem íratta volna oda a gyermekét. Az anya szerint más iskolákban is hasonló a helyzet, másutt is hálózatos módon működnek közre, és aktivizálják magukat, ha kormányellenes megmozdulásról van szó.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy több alapítványi középiskola is az Open So­ciety támogatását élvezi. A hazai Soros-szervezet zászlóvivője az oktatáspolitikában az egykori szabad demokrata politikus, Horn Gábor, akinek családja igen erős lobbitevékenységet folytat, ha Sorosról van szó.

Horn Gábor politikai pályája előtt tíz évig tanárként dolgozott, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alapítója volt, míg az SZDSZ-be 1989 szeptemberében lépett be. A liberális politikus 1990-ben alapította meg barátaival a Közgazdasági Politechnikumot, a magániskolának éveken keresztül ő volt a vezetője, jelenleg az alapítványi kuratórium tagja.

A spekulánshoz köthető szervezetek januárban is diákokat szerveztek a megmozdulásokra
Fotó: Havran Zoltán

A középiskolában tanévenként milliós nagyságrendű tandíjat kell fizetni, a lapunknak nyilatkozó szülő pedig azt sérelmezte, hogy nem tudja, ezért az összegért mit kap a gyermeke a drasztikus érzékenyítőkurzusokon túl.

Horn testvére, György 1988-ban hozta létre az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot (AKG), ahol a harmadik testvér, Horn Ágnes is tanított, ő a kis iskola patrónusa is volt.

Az iskola az állami kedvezmények mellett jelentős összegben szed költségtérítést a szülőktől, így az érettségi megszerzése szintén több millióba kerül. Horn György – aki egyébként az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke is – egy korábbi, a Népszabadságnak adott interjújában maga is elismerte, hogy iskolájába a gazdasági elit gyermekei járnak. Horn azt mondta: az elit meglévő társadalmi kapcsolatai eleve kijelölik az óvodát, az iskolát és az egyetemet. Szavai szerint a tudományos elit a Fazekas Mihály gimnáziumot célozza meg, míg a gazdasági elitből származók jobbára az AKG padjait koptatják.

Horn Gábor édesapja, Horn Miklós az MSZP alapító tagja, majd V. kerületi önkormányzati képviselő és a belvárosi oktatási bizottság alelnöke volt. Horn Miklós korábban tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak is, nyugdíjazá­sáig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vezetője volt, de a Budapesti Gazdasági Főiskola dékáni és rektori szaktanácsadójaként is tevékenykedett. Horn Gábor felesége pedig az a Bakonyi Éva, aki a Soros Alapítvány igazgatója volt, a szabad demokrata politikus pedig 1993-tól éveken keresztül vezette a spekuláns alapítványának közoktatási programját.

(Jurák Kata, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Apáti Bence – Károgók! 322 800 forint!

Black Friday: néphülyítés és parasztvakítás – Mi csakazértsem vásárolunk semmit! (videó)