in ,

Hoppá! Durván csökkent az államadósság!!

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a múlt év végén és 3,5 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve – derül ki a pénzügyi számlák Magyar Nemzeti Bank (MNB) által pénteken közölt előzetes adataiból.

 

A negyedévi csökkenés a bruttó hazai termék (GDP) emelkedéséből eredt, egyébként adósságot a nettó hitelfelvétel 320 milliárd forinttal, az árfolyamváltozás pedig 20 milliárd forinttal növelte az idei első negyedévben. A számításhoz a saját GDP becslését használta az MNB.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 68,3 százaléknál 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 70,1 százaléka volt, ugyanúgy 0,7 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél és 3,6 százalékponttal csökkent egy év alatt.

Az államháztartás nettó tartozása 24 132 milliárd forint volt, a GDP 56,1 százalékát tette ki március végén.

(demokrata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Na végre! – Jogerősen is pert vesztett Ahmed H.

Bayer Zsolt megnyugtatta a nézőket, sem agyvérzése, sem ebolája, sem kolerája nincs