in ,

Gyurcsány végre őszinte volt: globális kormányzás lesz

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar emberek érdekeit csak más európai nemzetekkel közösen lehet megvédeni, amit később egy még nagyobb, globális együttműködés követ

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar emberek érdekeit csak más európai nemzetekkel közösen lehet megvédeni, amit később egy még nagyobb, globális együttműködés követ. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: történelmi értelemben ebből európai, majd később globális kormányzás lesz.

 

Fotó: MTI, archív

A politikus az “Alt-right: a mai szélsőjobb veszedelme” című pénteki, budapesti konferencián nyitóbeszédében azt mondta, hogy legalább harminc éve megkezdődött az a nagy neokonzervatív fordulat, amelyet Ronald Reagan amerikai elnökhöz és Margaret Thatcher brit miniszterelnökhöz szoktak kötni. A fordulat során világszerte tíz és százmilliók érezték úgy, hogy véget ér a korábban tapasztalt szociális béke – fogalmazott. Mára kialakult egy nagyon szűk, egy-két százalékot kitevő elit, akiktől mindenki más folyamatosan szakad le – tette hozzá.

Sok állam elveszítette azt a korábbi képességét, hogy szociális nyugalmat, egzisztenciális perspektívát tudjon teremteni. Elkezdett növekedni a csalódottak száma, majd 2008-ban megérkezett a gazdasági világválság és a folyamatot betetőzte a menekültválság – mondta.

Ez a három jelenség tömegeket vitt el a középpárti, mérsékelt demokratikus értékektől – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Miután a klasszikus politikai rendszer hitelessége megsérült, és vonzereje csökkent, megjelentek a politikai kalandorok – tette hozzá.

Újra kell tervezni a szabad világot, le kell bontani azokat az akadályokat, amelyek eredményeként az emberek nagy része perspektíva nélkül él, egy kis része pedig kisajátítja a közösen megtermelt jövedelem jelentős részét – ismertette véleményét.

Ezt a feladatot Magyarország egymagában nem képes végrehajtani – szögezte le. Aki fel akarja venni a harcot az igazságtalansággal, annak nincs más választása, mint, hogy a mostaninál lényegesen szorosabb szociális, gazdasági együttműködést köt a többiekkel – hangsúlyozta a pártelnök. A kulturális és gazdasági globalizáció mellett fel kell építeni a globális politikai együttműködés új intézményeit és szabályozó hatóságait is – összegzett.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint ennek a folyamatnak lesz az egyik állomása az Európai Egyesült Államok létrejötte. Hozzátette, hogy előbb a mi régiónkban jön létre egy, a jelenleginél sokkal szorosabban együttműködő államalakulat, majd “lesz itt globális kormányzás is és a világ újra egyesül, ahogy valaki ezt énekelte”.

A konferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja rendezte. Az eseményt egy belvárosi szálloda különtermében tartották, mintegy száz főnyi hallgatóság előtt.

(forrás:demokrata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nagyon nagy botrány van készülőben: más emberek kisemmizésében is részt vett Varga-Damm Andrea

Fröcsögve követeli Magyarország megbüntetését az agyhalott Sargentini – videó