in

Friss! Utcahosszal vezet a Fidesz az EP-voksolás után is

A biztos szavazók több mint fele továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál

A biztos szavazók több mint fele továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál – derült ki a Nézőpont Intézet júniusi, az európai parlamenti (EP-) választásokat követő első, 5000 fő személyes megkérdezésével a Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok átalakultak az EP-választásokkal, ám a Fidesz–KDNP továbbra is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját, és a pártszövetség 53 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

A felmérés szerint a jelenleg legerősebb ellenzéki alakulat, a Demokratikus Koalíció a politikailag aktívaknál 12 százalékon áll, tehát lendületük az EP-választások után is kitartott, bár az akkor elért 16 százalékos eredményüket nem tudnák megismételni. Második helyük mellett elmondható, hogy Gyurcsány Ferenc pártja jelentős hátránnyal áll a Fidesz–KDNP mögött, táboruk kevesebb mint negyedakkora.

A választáson két mandátumot szerző Momentum továbbra is a harmadik helyen áll tízszázalékos eredményével a biztos szavazók körében, míg a Jobbik nyolcszázaléknyi választó támogatását tudhatja magáénak, tehát eredményük a májusi voksoláshoz közeli. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség támogatottsága hat százalékon áll, ezzel mélyponton van, s a baloldali szavazók bizalmának megnyeréséért folytatott versenyben vesztésre állnak a DK-val szemben. Így továbbra is fennáll az európai parlamenti választáson meglepetést jelentő eredmény, miszerint Gyurcsány pártja erősebb a szocialistáknál.

Az ellenzéki pártok általános állapotáról az is sokat elárul, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) támogatottsága a biztos szavazóknál eléri az ötszázalékos bejutási küszöböt, jelezve ezzel azt, hogy Magyarországon továbbra is ellenzékváltó hangulat van. A korábban a bejutási küszöb környékén billegő Lehet Más a Politika három, a Mi Hazánk pedig kettő százalékon áll.

A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 41, a DK nyolc, a Momentum és a Jobbik egyaránt hét, az MSZP–Párbeszéd pedig az MKKP-hez és az LMP-hez hasonlóan három százalékon áll, míg a Mi Hazánk a felnőtt lakosság két százalékának támogatását élvezi.

(Kárpáti András, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bayer Zsolt: “Weber úr arra is alkalmatlan, hogy egy tyúkfarmot eligazgasson”

Éljen a multikulti – A kánikula és az eltérő kultúrák találkozásának eredménye: 400-nál is többen verekedtek egy német strandon