in , ,

Francia pokol – A középosztály elégedetlensége okozza a tüntetéseket Franciaországban

Franciaországban a középosztály egyre rosszabbul él

Elégedetlen a középosztály Franciaországban

Franciaországban a középosztály egyre rosszabbul él, elégedetlen, csalódott a politikusokban, ez az oka a demonstrációknak.

Emmanuel Macron másfél éve megválasztott köztársasági elnök reformjai nyomán a francia gazdaság kezd fenntarthatóvá válni, ám ezek az intézkedések csak hosszú távon fejthetik ki pozitív hatásukat. Ugyanakkor a középosztály az 1990-es évek vége óta egyre rosszabbul él, csalódott az egymást követő kormányok ígéreteiben, és elégedetlen – magyarázta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 műsorában.

A mostani megmozdulások közvetlen kiváltó oka az üzemanyagadó emelése, amelynek az az oka, hogy a környezetvédelmi intézkedések költségeit beépítették az üzemanyagok árába – tette hozzá.

A tüntetőknek nincs vezetőjük, ezért nehéz velük tárgyalni, megegyezni. Az egyik nagy kérdés, hogy az ellenzéknek sikerül-e az általános társadalmi elégedetlenségből politikai tőkét kovácsolni az elnökkel szemben – mondta a szakértő.

Szűcs Anita elmondta: a szükségállapot elrendelésével kapcsolatos felvetésekre Macron úgy reagált, hogy az nem erre való. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a tüntetők követelik Macron lemondását, lemondatását, a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia köztársasági elnököt nehéz eltávolítani, lemondásra pedig 1969-ben volt legutóbb példa, amikor Charles de Gaulle távozott az államfői székből.

 

Az utcai demonstrációk néhány hete kezdődtek Franciaországban: százezrek vonultak utcára, autókat, épületeket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, fosztogattak. A rendőrség eddig több száz embert állított elő, és több mint százan megsérültek, köztük több rendőr.

 

(forrás:www.hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Na Ligetvédők, sivalkodjatoook! – Európa legjobb középületének választották az épülő Néprajzi Múzeumot

Nem stadion! – 150 milliárddal tolja meg a kormány a kistelepüléseket