in , ,

Ellenzéki mese a Fidesz lefokozása – Az Európai Néppárt frakcióalelnöke cáfolta a Népszava fakenews-cikkét

Cáfolja a Népszavát, és az ellenzéki újság vágyvezérelt kollégáját, Halmai Katalint az Európai Néppárt frakciójának alelnöke

Cáfolja a Népszavát, és az ellenzéki újság vágyvezérelt kollégáját, Halmai Katalint az Európai Néppárt frakciójának alelnöke, González Pons, aki egyértelműen hamisnak nevezte a Népszava azon kitaláción alapuló írását, miszerint lefokozzák a fideszeseket a Néppártban, a fideszes képviselők nem teljes jogú tagjai a pártcsaládnak a felfüggesztés miatt, így politikusai sem tölthetnek be vezető pozíciót a frakcióban.

“Hamis a hír, hogy a fideszes képviselők nem teljes jogú tagjai az Európai Néppárt frakciójának. Bármilyen pozícióért harcba szállhatnak. A Fidesz tagsága nincs felfüggesztve a néppárti frakcióban, a felfüggesztés nem is létezik az alapszabályunkban” – szúrt oda a Népszavának, és az újság fake news hírét átvevő magyar ellenzéki sajtónak González Pons.

 

Az ellenzéki vágyvezérelt újságírás újabb szintjét ugrotta meg az ellenzéki Népszava és annak újságírója, Halmai Katalin, amikor ma azt kürtölte világgá, hogy az Európai Néppártban lefokozzák a fideszeseket és a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában. A Népszava értesülése futótűzként terjedt végig az ellenzéki portálokon, médiumokon, de gyorsan kiderült, a hír hamis. A Népszavát ugyanis az Európai Néppárt frakciójának alelnöke, González Pons cáfolta, aki határozottan hamisnak nevezte a kitalációt.

“Hamis a hír, hogy a fideszes képviselők nem teljes jogú tagjai az Európai Néppártnak. Bármilyen pozícióért harcba szállhatnak. A Fidesz tagsága nincs felfüggesztve a néppárti frakcióban, a felfüggesztés nem is létezik az alapszabályunkban” – twittelte Pons.

Szájer József, a Fidesz magyar delegációjának vezetője, európai parlementi képviselő is azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy a magyar kormánypártok aspirálnak is az egyik legfontosabb európai parlamenti bizottság elnöki posztra, de Szájer József azt is elárulta, hogy ő már nem indul a néppárti frakció alelnöki posztjáért. Nem felelnek meg a valóságnak azok a hírek, hogy a fideszes képviselők ne lennének teljes jogú tagjai az Európai Néppárt brüsszeli parlamenti frakciójának – jelentette ki Szájer József az atv.hu-nak. A politikus ugyancsak emlékeztetett, hogy a néppárti frakció alapszabálya nem ismer felfüggesztett státuszú képviselőt, ez az alapszabályban nem is létezik, így teljes jogú tagként pedig bármilyen pozíció nyitva áll a fideszes képviselők előtt is, indulhatnának a frakció alelnöki posztjáért, de az Európai Parlament alelnöki posztjáért is.

Szájer József: A Néppártban bármilyen pozíció nyitva áll a fideszesek előtt. Fotó: PestiSrácok.hu

Megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Welt című német lapnak adott interjúban azt mondta: “A Fidesz számára jobb, ha az EPP-ben marad, és az EPP-nek is az a legjobb, ha megtart minket”. Hangsúlyozta, sok jelzés érkezett hozzájuk, sokan kérték, hogy maradjanak a pártcsaládban, Németországból is.  Az új összetételű EP erőviszonyaival kapcsolatban kifejtette: a választás valóban nem okozott “földrengést, de nagyon erős konzervatív képviseletünk van az EPP-ben és a parlamentben”, és éppen azok a konzervatív kormányok teljesítettek a legjobban, amelyeket a legélesebben bíráltak. A magyar kormánypártok, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), Matteo Salvini Olaszországban és az Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában, ők “a választás négy nagy győztese” – mondta. Hozzátette: természetesen vannak témák, amelyekben “együtt tudunk működni a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal”, és “az EPP-frakció részeként eddig is gyakran együtt szavaztunk más frakciókkal”. Azonban “állandó együttműködést nem akarunk velük, és azt gondoljuk, hogy az EPP-től jobbra is van számos fontos erő, amelyek egyáltalán nem szélsőségesek”. “Velük is érdemes együttműködni” – mondta Gulyás Gergely.

Az EPP EP-választási csúcsjelöltjéről, Manfred Weberről megismételte, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa “nem akarta, hogy támogassuk”, és “mi teljesítjük ezt a kívánságát”. Hozzátette, hogy az EPP-nek van egy sor tapasztalt, és “kormányzati tapasztalattal is” rendelkező politikusa, akik hajlandóak az Európai Bizottság vezetésére. Mint mondta, neveket azért nem árul el, mert nem akarja rontani az esélyeiket. Megjegyezte: Manfred Webernek is az az érdeke, hogy találjanak más EPP-s politikust helyette, mert az EP-választás utáni EU-csúcson világossá vált, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács egyetlen csúcsjelöltet, így őt sem támogat a bizottsági elnöki tisztségre jelöléshez szükséges minősített többséggel.

Vezető fotó: PestiSrácok.hu

(Szarvas Szilveszter, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Üzenet az ellenzéki politikusoknak! Takarodjatok dolgozni! – videó

Mi nem felejtünk, nem felejthetünk!