in , ,

Bréking! – Az Iszlám Állam egyik dzsihadista csoportja a Notre-Dame teljes lerombolásával fenyeget

Egy szíriai hátterű dzsihadista csoport a székesegyház teljes lerombolásával fenyeget

Eddig egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett be a Notre-Dame katedrálisában pusztító tűz okozójaként, viszont egy szíriai hátterű dzsihadista csoport a székesegyház teljes lerombolásával fenyegető propagandaüzenettel fenyegette meg a franciákat.

 

A keresztények Franciaországban és szerte Európában aggodalommal figyelték az európai keresztény kultúra egyik kiemelkedő műremekének és szimbólumának hatalmas tűzvész általi fenyegetettségét. Sokak szerint isteni csoda, hogy az oltár aranykeresztje sértetlenül átvészelte a lángoló tető lezuhanását. Csoda az is, hogy az épület szerkezetének a nagy része nem vált a lángok martalékává.

Sajnos egyes iszlamista terrorista csoportok, a katedrális megmentése helyett inkább a templom teljes elpusztítását szeretnék, amit szokásaikhoz híven fenyegetések útján tudattak az általuk megvetett Európával.

Az iszlamista terrorista csoportok tevékenységeit az online propaganda vonatkozásában kiemelten figyelő SITE Intelligence Group hívta fel a nemzetközi sajtó figyelmét arra, hogy a párizsi székesegyházban tomboló tűz másnapján, egy az Iszlám Állammal kapcsolatban levő propagandaszervezeten keresztül a Notre-Dame-ra vonatkozó, komoly fenyegetéseket fogalmazott meg az Al-Muntasir dzsihadista csoport.

Az iszlamista szélsőséges terrorista csoport a székesegyházat a nagyhéten ért pusztítást Isten keresztényeket sújtó megtorlásaként és büntetéseként akarta bemutatni és ezért olyan arab, angol és francia nyelvű online posztereket helyezett el az interneten, amelyekben a lángoló Notre-Dame képe mellé a „Szép nap” valamint a „Figyeld, mi lesz a következő” figyelemfelkeltő szövegek kerültek, amelyek mellé pedig azt az üzenetet helyezték el, hogy:

Építése 1163-ban kezdődött és 1345-ben fejeződött be. Itt az ideje, hogy végleg búcsút vegyünk az oratórikus politeizmustól.”

Az Al-Munatsir terrorista csoport Franciaországban és a francia hatóságok számára már ismert szervezetnek számít. A ma már nemzetközi, Európán és Franciaországon belül is jelen levő Al-Munatsir eredetileg „csak” Szíriában ténykedett, egy olyan török etnikumú iszlám szélsőséges szervezet volt, amely a török nacionalista Szürkefarkasokkal volt a legszorosabb kapcsolatban. Azonban a szíriai polgárháború következtében a szervezet nemzetközi aktivitása megnőtt és megváltozott.

A Notre-Dame a migrációs válsághelyzet következtében durván megnőtt terrorfenyegetettségnek évek óta fokozottan ki van téve. Az utolsó jelentősebb és a nyilvánosság előtt is ismertté vált módon meghiúsított terrortámadási akció a Notre-Dame ellen 2016-ban volt, amikor is a francia terrorelhárítás három dzsihadista nőt fogott el, mert hét gázpalackkal az autójukban akartak a székesegyház közelébe jutni.

A templomok és egyházi szimbólumok fokozott támadásveszélynek vannak kitéve Franciaország egész területén. Évente közel kétezer ilyen esetet regisztráltak tavaly és a támadások száma azóta csak tovább nőtt

Párizsban a legutóbbi, jelentősebb templom elleni terrortámadásnak a célpontja a Notre-Dame épületétől nem messze, a szintén a belvárosban levő Saint-Sulpic templom volt, amelyet idén március 17-én felgyújtottak ismeretlen elkövetők. Szerencsére a tüzet végül még időben sikerült eloltani a XVIII. századi barokk építészet egyik remekműveként elismert templomi épületben.

A Notre-Dame katedrális jelentősen megrongálódott épületének romjai között jelenleg egy 50 fős szakértői csoport vizsgálja a tűz kitörésének az okát.

Jelenleg gyakorlatilag teljesen tisztázatlanok a tűz keletkezésének a körülményei. Annyit lehet tudni, hogy volt egy nagyon rejtélyes, első tűzriasztás, amelyre kiérkeztek a tűzoltók, de nem sokkal később távoztak is, mert akkor nem találtak tűzre utaló nyomokat a templom épületében. A negyven perccel későbbi, második tűzriasztásnál már nem volt ilyen gondja a tűzoltóknak, mivel akkor már a katedrális tetőszerkezetének egy jelentős része lángokban állt.

(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A szándékosságot feltételezik az új Notre Dame-i tervek is – Kevert kultúrák jelképei fognak megjelenni az új épületen?

Rendkívüli hír – Benzinnel akartak bemenni egy New York-i katedrálisba