in ,

Baj van! – Gyurcsányék is érintettek lehetnek a Szeviép-botrányban

Oláh Lajos, jelenlegi DK-s képviselő is többször kisegítette a megbukott szocialista vállalkozást

Oláh Lajos, jelenlegi DK-s képviselő is többször kisegítette a megbukott szocialista vállalkozást, ami arra utal, hogy Gyurcsányék és is érintettek lehetnek a Szeviép-ügyben.

 

Az Origo összeállítása arra emlékeztet, hogy  Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva hiába is igyekezett úgy beállítani, mintha nem a baloldal botránya lenne az Szeviép-ügy. Például azért is, mert mind a szegedi önkormányzattól, mind pedig a baloldali kormányok idején számos költségvetési szervtől is kapott megbízásokat a botrányokban érintett cég.

A botrányos ügyekben nyakig benne volt Oláh Lajos, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője is, aki a 2007-ben átadott 4000 négyzetméteres Szeviép-székházat az általa felügyelt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal rögtön bérbe is vette havi ötmillió forintért.

Azt, hogy mennyire beépült a Szeviép a szocialista körökbe, a szegedi megbízások mellett más is bizonyítja: a 2007-ben átadott 4000 négyzetméteres Szeviép-székházat az Oláh Lajos – jelenleg a gyurcsányista DK alapembere – felügyelte Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rögtön bérbe is vette havi ötmillió forintért. Oláh amellett, hogy az akkori szocialista kormányzat államtitkára volt, Pistrui László harmadrendű vádlott keresztapja is.

De ugyanez történt a békéscsabai kirendeltségen is, ahol a Szeviép egy másik cége, az MB2 Kft. volt a „bérbeadó”. A két szerződést, amely együtt több mint félmilliárd forint bevételt hozott közpénzből a Szeviép tulajdonosainak, 2012-ben tudta csak felbontani a jelenlegi kormány, és ezek a bevételek nem járultak hozzá a hitelezői igények kielégítéséhez.

Az Origo szerint Oláh Lajos a Szeviép-botrány mellett más szálakon is kapcsolódik az MSZP és a DK körüli közös pénzügyi holdudvarhoz. Oláh végigküzdötte Gyurcsánnyal az MSZP-s éveket, majd a 2011-es pártszakadáskor, csöppnyi gondolkodás után követte a bukott miniszterelnököt, és belépett a DK-ba. Hivatalosan nincsenek neki céges érdekeltségei, nem él látványosan fényűző életet, vagyonnyilatkozatában látszólag nincs semmi érdemleges. Ugyanakkor 2016 januárja óta öccse, Oláh Alekszandr László a vezetője egy svájci-angol hátterű adóoptimalizáló (a köznyelvben némileg pontatlanul „offshore”-ként is emlegetett) cégnek, a Cheeragon Ltd.-nek.

A sajtóhírek szerint a Cheeragon Ltd.-t 2008-ban hozták létre adóoptimalizálásban utazó svájci „szakemberek”. A társaságnak pedig akkoriban – tehát 2008-tól, még a Gyurcsány-érában – szerepe lehetett egyes MSZP-s potentátok pénzügyi manővereiben és az energetikai szektorhoz köthető ügyletekben.

A hírek szerint Oláh Lajos az elmúlt 15 évben többször is kisegítette Gyurcsányt. 2005-ben az ő vezetésével dúsították fel a Hajdú-Bihar megyei MSZP-szervezetet. Így sikerült partvonalon kívülre szorítani a megyében a Kovács László-Lendvai Ildikó vonal embereit. Ezekben az években Oláh az Arago Holding részeként működő Pick Szeged Rt. igazgatósági tagja is volt. Mindez pedig azt jelenti, hogy szoros kapcsolatban állhatott Pistrui Lászlóval, aki a kézilabdacsapat egy másik vezetőségi tagja volt, és komoly hatása volt a történtekre. Oláh befolyását jól mutatja, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon 2014. január 9-én a politikus óbudai lakásában egyeztetett Gyurcsánnyal a közös választási indulásról.

(forrás: Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Teljes ellenállás – Szijjártó: Magyarország a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem fogja betartani

Nem stadion! – Négy év alatt 72 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére