in , ,

Agyhalál – Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

Migránsoknak emléket állító obeliszket állítottak fel Kasselben

Olu Oguibe Amerikában élő nigériai származású művész. Az 54 éves férfi “Idegenek és menekültek emlékműve” címmel készített egy 16 méter magas obeliszket betonból a kasseli Documenta kortárs képzőművészeti fesztiválra. Az obeliszken aranyozott betűkkel áll ugyan az a mondat németül, angolul, törökül és arabul.

Idegen voltam, és ti befogadtatok”

– olvasható az emlékművön négy nyelven.

Az obeliszket korábban a város egyik legfrekventáltabb pontján, a Königsplatzon állították fel, ami heves vitákat váltott ki.

Fotó: AFP

A fesztiválra készült egyes alkotásokat a város meg szokta vásárolni. Ez közpénzből történik, ezért a kulturális bizottságnak is nagy szerepe van a döntésben. Az Alternatíva Németországért (AfD) képviselői a szobor ellen foglaltak állást. A frakció helyettes vezetője Thomas Materner ideológiailag polarizált, eltorzított művészetről beszélt az obeliszk kapcsán. Megjegyezte, hogy ha a testület úgy dönt, hogy a szobor marad, akkor minden egyes migránsok által elkövetett merénylet után demonstrációt fognak szervezni a szobor elé.

A nagy vitát kiváltó műalkotást hónapokig tartó huzavona után egyszer hirtelen eltávolították a városból, de aztán a városvezetésnek sikerült megállapodnia az alkotóval és a helyiek adományaiból 126 ezer euróért megvásárolta a 2017-es Documenta fesztiválra készült obeliszket.

Fotó: AFP

 

Az alkotást végül Kassel belvárosának szélén helyezik el.

Olu Oguibe örül, hogy a művét ismét elhelyezik Kasselben, habár megjegyezte, hogy ő a belváros egy központi helyén látta volna szívesen az alkotását, a városvezetés azonban ehhez nem járult hozzá.
(Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az év hazugsága: A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

Mi a helyzet a Notre Dame kameráival???