in ,

A sanghaji szilveszteri drónparádé kamu volt! 3 nappal korábban vették fel! Hatalmas átverés az egész

Hitelességi kérdéssé vált a drónparádé

NAPOKKAL KÉSŐBB DERÜLT KI, HOGY MEGHAMISÍTOTTÁK A SANGHAJI SZILVESZTER FÉNYEIT

Volt is meg nem is drónshow szilveszter éjszakáján Sanghaj felett. Bár a világ tetszését egyöntetűen elnyerte a december 31-én bemutatott videó, mostanra kiderült, a kínai nagyvárosban valójában már napokkal korábban felvették a futurisztikus műsort. Sokan átverésként élték meg a történteket, miközben Kínának fontos lenne, hogy drónjaikhoz a megbízhatóság képe is társuljon.

Az újév első híradói mindig a szilveszteréjszaka leglátványosabb és legtragikusabb eseményeivel kezdődnek, a kínai pénzügyi központ, Sanghaj pedig rendszeresen a nemzetközi összeállítások élére kerül. Ennek oka mindenekelőtt az, hogy a város régi, gyarmatosítók által épített központjáról, az úgynevezett Bundról páratlan kilátás nyílik a folyó túlsó partjára, a felhőkarcolókkal tarkított Putong negyedre. Ez a szilveszteri tömegrendezvények népszerű helyszínévé teszi a folyópartot, ahol egy-egy alkalommal akár két-háromszázezren is összegyűlhetnek. Ez végül tragédiához vezetett 2014. december 31-én: akkor 36 ember vesztette életét, miután egy épület ablakából valaki játékpénzt dobált, ami dulakodást, végül tömegpánikot okozott.

A várost ért trauma miatt évekig nem szerveztek a Bundra szilveszteri programokat, most december 31-én azonban Sanghaj váratlan és fantasztikus show-műsorral kápráztatta el a világot. Itthon is bejárták a híradásokat azok a képsorok, amelyeken tűzijáték helyett kétezer kivilágított drón keringett a levegőben, egyebek mellett egy sárkányt és egy futó alakját is kirajzolva az éjszakai égboltra. A lég- és zajszennyezést nagyban csökkentő műsor elnyerte a nemzetközi média tetszését, a hazai sajtóban nem egy hírportál a legmenőbb szilveszterként tálalta az előadást. Kiderült azonban, hogy december 31-én nem is volt semmilyen drónparádé Sanghaj felett. Erről elsőként a városban élő külföldiek blogja, az angol nyelvű Shanghaiist számolt be, miközben a közösségi oldalakon sorra kerültek fel a videófelvételek, amelyeken nemhogy drónok nem látszódtak, de a Putong negyed felhőkarcolóinak fényei is kialudtak pár percre.

Az ellentmondásos hírekkel kapcsolatban a The Washington Post és a BBC is kérdésekkel fordult a szervezőkhöz. A brit hírcsatornának adott válaszában a Jihang Pajlu produkciós cég elmondta, a felvétel valójában nem december 31-én, hanem pár nappal korábban, 28-án készült, csak a nemzetközi médiának mutatták be újév éjszakáján. Azt, hogy miért kellett napokkal korábban megtartani a szilveszteri műsort, részben biztonsági okokkal magyarázták. A kínai hatóságok idén is előzetesen jelezték, hogy nem lesz újévi program a Bundon. A közösségi oldalakon mindeközben sokan csalódottságuknak adtak hangot, pedig Kínának fontos, hogy hitelességét megőrizze a nemzetközi drónpiacon. Éppen 2019 végén jelent meg a hír, miszerint a katonai drónok külföldi eladásában Kína már az első helyre ugrott, a nemzetközi szállítmányozásban pedig 2023-ra veheti át a vezetést.

(Buzna Viktor, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gamerek, Y-ok és Z-k, figyelem! Indokolatlan kegyetlenség tombol a fiatalok körében

Ezeknek a bíróknak 65%-os béremelés? Ugyan miért???