in

Zuhan a baloldal – Harmadjára törlik fel a padlót fideszes jelöltek a baloldallal Budapesten

Tény: 2019 a baloldalé volt Budapesten. Ahogy idén április is. Az országgyűlési választások óta viszont egy híján az összes fővárosi időközit a kormánypártok húzták be. Mutatjuk!

„Most kéne abbahagyni” – Kovács Kati dalával szúrt oda a baloldali összefogásnak Schiffer András egykori LMP-s országgyűlési képviselő, miután az áprilisi országgyűlési választásokat követően először tartottak időközi voksolásokat Budapesten. Június 26-án pusztán a IV. kerületben ünnepelhetett győzelmet az ellenzék, itt a DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd által támogatott Vasvári László nyert a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltjével, Drabant Fruzsinával szemben. Az ötödik, a hetedik és a nyolcadik kerületben viszont a kormánypártok jelöltjei, Nagy Gergő (71 százalék), Ripka András (46 százalék) és Gondos Judit kapták a legtöbb voksot.

Karácsony: Nincs mit szépíteni

A szavazatszámlálást követően Karácsony Gergely sem vetette véka alá véleményét, mint írta„Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen.” A párbeszédes főpolgármester úgy vélte, azért vesztettek el június végén két egyéni önkormányzati mandátumot (Erzsébet- és Józsefvárosban), mert az ellenzéki szavazók

„távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április harmadika óta produkálnak”.

Bejegyzését úgy zárta, ideje lenne felébredni és szembesülni a választók üzenetével, mert „mert erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó »kis körei«, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek”.

Ungár: Április előtt is voltak bajok

Schiffer és Karácsony mellett Ungár Péter is megszólalt, látva az eredményeket. De a főpolgármesterrel ellentétben ő azt ecsetelte, hogy a fővárosiak nem csupán a parlamenti választások óta mutatott teljesítményért büntetik az ellenzéket.

„Én azért úgy látom, hogy a választások előtt mutatott teljesítményünkkel sem voltak különösebben elégedettek.

Márpedig az április előtti stratégia megalkotásában elévülhetetlen érdemei voltak Karácsony Gergelynek, ezért az újabb iránymutatás előtt talán ő is több időt hagyhatott volna az »elemzői énje« felszínre törésének” – fogalmazott az LMP frakcióvezetője.

 

 

Tény, hogy Karácsony városvezetői képességének hiányát –

amelyek legfőképpen a posztgyurcsányista káderpolitikában, a budapesti fejlesztések késlekedésében, elmaradásában, valamint a folyamatos forgalmi káoszgenerálásban merülnek ki

– nem csak a kormánypártok képviselői felől, de az ellenzéki oldalról is szóvá tették. Nem egy alkalommal. Bizonyos feltételezések szerint a főpolgármester érzékelte a protesthangulatot, ezért lépett vissza az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségtől Márki-Zay Péter javára. Az pedig csupán hab a tortán, hogy a szivárványkoalíciói épp a választások után mutatta ki foga fehérjét azáltal, hogy a budapesti színtéren kezdett pozícióharcokba a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció.

Baloldal: együtt sem, külön sem

Mindenesetre július 10-ére még nem konszolidálódott a helyzet a baloldal szempontjából. A XVI. kerületi időközi voksoláson a szoros eredménnyel parlamentbe jutó, MSZP-támogatást élvező Vajda Zoltán helyéről döntöttek. Csakhogy míg Vajda jelöltjét, Farkas Adriánt a szocialisták mellett a főpolgármester mozgalma, a Párbeszéd támogatta; addig a DK-nak ugyancsak volt egy jelöltje, Kertész Edit, akit viszont furcsa mód a Momentum támogatott. Az eredményen ez sem tudott változtatni, a Kertvárosban külön induló ellenzék ismét kikapott a kormánypártok jelöltjétől: Horváth Ádám a voksok 68,16 százalékát kapta.

Ráadásul az e hétvégi, július 31-i budafoki időközi voksoláson sem tudott nyerni a baloldal. Pedig Kapitány Alexandra mögé beállt a teljes ellenzék. És talán még a pálya is feléjük billent. 2019-ben ugyanis, szoros versenyben, de a momentumos Tóth Endre (immár országgyűlési képviselő) le tudta gyűrni a kormánypárti kihívóját, Krieger Krisztinát, aki viszont most, ismét egy szoros versenyben tudott győzni.

Tehát Erzsébet- és Józsefváros után újabb baloldali mandátumot vett el a Fidesz-KDNP.

Van esélye a jobboldalnak

A 2019-es budapesti önkormányzati választások egyértelmű eredményt hoztak a baloldal számára. Karácsony fővárosi többsége papíron felállt, és bár koalíciós ellentétek folyamatosan adódnak, döntéseit a többség általában megszavazza. 2022 áprilisában is a szivárványkoalíció tudott győzedelmeskedni Budapesten. Tizennyolc egyéni választókerületből végül tizenhetet hoztak, de már ekkor látszott, hogy a Fidesz-KDNP-nek itt is van keresnivalója. Az V., VII., VIII., XVI. és XXII. kerület ezt bizonyította, viszont szeptember négy hétvégéjén újabb voksolások jönnek, valamint október 2-án is kell majd egy időközi választást tartani, melyek ugyancsak tartogathatnak meglepetést – vélhetően mindkét fél számára.

 

 

(Nagy Gábor, mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

Kohán Mátyás: maradj velünk, benzinárstop!

Bayer Zsolt véleménye arról az akadémikusról, aki szerint Orbán Viktornak le kellene mondania