in ,

Vona Gábor sivalkodott egyet a Die Pressének – Azt mondta saját magáról, ő a demokrácia utolsó bástyája

Sőt, ő a messiás maga

Vona Gábor terjedelmes interjút adott a Die Presse című osztrák liberális lapnak. A Jobbik elnöke rengeteget panaszkodott az ellene folytatott állítólagos karaktergyilkos kampányról, de beszélt a politikai útkereséséről, a Jobbik néppártosodásáról, és szóba került Simicska Lajos is. Vona azt is kifejtette, hogy szerinte Orbán Viktor lelkileg akarja megtörni őt. Az interjúban arra is kitértek, azzal, hogy Vonát homoszexualitással vádolták, a politikai karakterét akarták tönkre tenni, ugyanis a vidéki konzervatív szavazóknál elképzelhetetlen, hogy egy miniszterelnök homoszexuális legyen.

Vona Gábor a Die Pressének kijelentette, ha valakinek, akkor neki van esélye megverni Orbán Viktort. „Ez nem valami csatakiáltás, hanem egy tény” – szögezte le. Az osztrák napilap Állami Számvevőszékkel kapcsolatos kérdésére elmondta, Orbán támadásai másfél éve átléptek egy bizonyos határt, és egyre színvonaltalanabbak.

Viták esetén már úgy érzem magam, mintha úriemberként ringbe szállnék és velem szemben egy maffiafőnök ülne gépfegyverrel”

– jelentette ki Vona. Hozzátette, ez egészen a karakterkérdésig elmegy, ami azt jelenti, hogy őt ki akarják csinálni.

December közepén egy összeállítást is közölt Vona Gáborról, illetve a Jobbikról a Die Presse. A Magyarországon élő Boris Kalnoky azt írta: Budapesten azt beszélik, Orbán személyesen közölte Vona Gáborral, hogy neki annyi. Szerinte ennek köszönhető, hogy a Fidesz-sajtó (állítólag) szisztematikusan sározza be a Jobbik elnökét. A szerző azt is megjegyezte: a baloldaliak és a liberálisok már a Jobbikban látják azt az erőt, ami leválthatja Orbánt. Azt nem tudjuk pontosan milyen forrásokból informálódott a szerző, tekintve a máig tartó ellenzéki pártok Jobbik-fóbiáját.

A lap azt is állította, azzal, hogy homoszexualitással vádolták, a politikai karakterét akarták tönkre tenni, ugyanis a vidéki konzervatív szavazóknál elképzelhetetlen, hogy egy miniszterelnök homoszexuális legyen. Vona szerint Orbán lelkileg akarja megtörni, és ezért a családját is figyelték.

A Die Pressének beszámolt arról, hogy minden este egy fekete autó várta a háza előtt és szorosan követte. Egy olasz paparazzót béreltek fel, hogy őt fotózzák, amint a fiát az iskolába viszi.

„Ez így ment heteken keresztül, így észre is vettük. A fiam sírt”

– mesélte az osztrák lapnak. Vona Gábor szerint Orbán Viktornak a 2002-es választási bukás egy választóvonal volt az életében, és felismerte, hogy

„nem elég jól kormányozni, hanem az ellenfeleket is el kell takarítani”.

VONA EGYETLEN REMÉNYÉT A NÉPPÁRTOSODÁSBAN LÁTJA

Az interjúból az is kiderült, hogy bár Vona Gábor egyetemistaként a Fidesz tagja volt, azért nem maradt a pártban, mert lendület nélkülinek tartotta a szocialista kormány elleni harcát. A Die Presse szerint a Jobbik korábban „antiszemita, Izrael-ellenes és rasszista volt”, illetve a „romák ellen uszított”, most pedig arra kérdezett rá Vona Gábortól, hogy ez az egész hogyan változott át a pártnál?

„Tőlem nem tud ilyen idézeteket találni”

– felelte a Jobbik elnöke. Majd hozzátette: félrenézett, annak ellenére, hogy már akkor sem értett egyet ezekkel a kijelentésekkel. Nem érezte magát elég erősnek, hogy ezzel az irányvonallal szembe tudjon állni, 2013-ban azonban eldöntötte, hogy kilép ebből a körből.

„Egy éve nyilvánosan bocsánatot kértem mindenkitől, akit a Jobbik megbántott. Ma már lehetetlen, hogy ilyen kisiklások következmények nélkül maradjanak”

– jelentette ki Vona. Elmondta, hogy ez egy fokozatos folyamat következménye.

„Természetesen én is mérlegeltem, hogy egy tizenöt százalékos párttal életem végéig a parlamentben üljek”

– mondta. Végül másképp döntött:

„vagy egy néppárttal kormányzok, vagy nem akarok tovább politikus lenni.”

A Jobbik Európai Unióhoz való viszonyáról úgy fogalmazott, ha 2012-ben beszélgettek volna erről a kérdésről, akkor azt válaszolta volna: jobb lett volna, ha Magyarország nem lép be az EU-ba. Feltehetőleg a Jobbik radikálisból elcukisodása lehet a magyarázat arra is, hogy ma már azt mondja, annak ellenére, hogy az EU helyzete rosszabb lett, Magyarországnak tagnak kell maradnia.

„Az EU válsága lehetőséget ad arra, hogy az EU-t úgy változtassuk meg, hogy tagok maradhassunk”

– szögezte le. Az interjúban kitértek arra is, a Jobbikot azzal hozzák hírbe, hogy közeli kapcsolatban van Oroszországgal. Vona Gábor erre úgy reagált: sem pénzt, sem más támogatást nem kaptak Oroszországtól, és nem is fogadnának el, nem úgy, mint a francia Nemzeti Front.

KGBéla ügye sem maradhatott ki a Die Presse kérdéseiből, Vona elmondta, Kovács ellen négy éve nyomoznak a magyar hatóságok, és

„valószínűleg az a terv, hogy a kampányban bilincsben elvezetik.”

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje nem tudja, hogy a vádak igazak-e, ha azonban Kovács egy kém, akkor Vona Gábor magát tartja a legnagyobb áldozatnak, mivel az ő pártja érintett.

A Trianoni békeszerződés témáját érintve, Nagy-Magyarországot egy történelmi ideának nevezte. Úgy fogalmazott:

„a valóságban a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek autonómia törekvéseit támogatjuk. És ez európai keretek között is teljesen legitim.”

VONA: ÉN VAGYOK A MAGYAR DEMOKRÁCIA UTOLSÓ BÁSTYÁJA

Vona Gábor ismét megerősítette: a Jobbik egyedül indul a választásokon, mind a 106 egyéni körzetben lesznek jelöltjeik. Azt is megismételte, amit már a magyar sajtóban is többször kijelentett, hogy a választások után, ha a parlamenti matek ezt lehetővé teszi, kész lenne a két fiatal párttal, az LMP-vel és a Momentummal koalíciós tárgyalásokat folytatni.

Lehet egy kicsit nagyképűnek hangzik, de én vagyok a magyar demokrácia utolsó bástyája”

– tette hozzá.

Orbán Viktort nem tartja demokratának, ez pedig egy olyan tanulság, amit a miniszterelnök utóbbi hétévnyi kormányzásából vontak le. A Jobbik elnöke szerint Orbán aláássa a sajtószabadságot, az állami szervek függetlenségét, a magántulajdont és a vállalkozások szabadságát, támadja az NGO-kat és az egyetemek autonómiáját.

„Nincs hatalomegyensúly, nincs egy ellenpólus, ami a kormányzatot korlátozná”

– mondta a Die Pressének. Vona Gábor úgy látja, ez a rendszer arra épül, hogy népszerű. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz abból táplálkozik, hogy egyetlen egy politikai témával, a migrációval a társadalmat folyamatosan félelemben, egy hisztérikus helyzetben tartja.

VONA TOVÁBBRA IS TAGADJA, HOGY SIMICSKA PÉNZELNÉ ŐKET

A Die Presse azt is tudni akarta, hogy milyen formában támogatja Simicska Lajos a Jobbikot. Vona ezt határozottan elutasította, a nagyvállalkozó nem ad pénzt a pártjának. Azt azonban elismerte: a Simicskához tartozó médiában egyre több teret kap a Jobbik. Arról, hogy Orbán Viktor valaha szoros barátságot ápolt Simicskával, és a nagyvállalkozó mit vethet be a kormányfő ellen a kampányban, Vona Gábor nem adott egyértelmű válaszokat. A Jobbik elnöke szerint az egykori barátság támadási felületet jelenthet a kampányban Orbán számára, ugyanakkor megjegyezte, szkeptikus ebben a kérdésben, azt mondta:

„Simicskának is mérlegelnie kell, hiszen Orbán is bizonyára kemény bosszúra készül.”

Forrás: AlfaHír; Fotó: 888.hu
(pestisracok.hu)

 

 

 

 

A DK tovább uszít a magyarok ellen – A DK tovább folytatja kampányát a határontúliak szavazati joga ellen

HOPPÁ! – Elkezdtük a Heros, az új magyar tűzoltóautó sorozatgyártását