in ,

Vizsgálat indul Márki-Zay Péter ellen a diktafonra vett beszélgetések miatt

Gyökér

Panasz érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), mivel a frissen megválasztott „független” polgármester diktafonra veszi a beszélgetéseket. Péterfalvi Attila, a NAIH vezetője szerint Márki-Zay Péter tevékenysége több ponton is támadható.

A PestiSrácok.hu is megírta, nem csak városi legenda, hogy Márki-Zay Péter diktafont hord a zsebében: Végh Ibolya, Hódmezővásárhely volt aljegyzője korábban a vasarhely24.com-nak elmondta:

Ahogy a kollégámmal ültünk a polgármester szobájában, egyszer Márki-Zay Péter szórakozottan benyúlt a zsebébe és kivett egy diktafont. Ránk nézett, majd azt mondta: észre sem vettem, hogy ez meg be van kapcsolva. Egyébként az asztalára mindig ki van téve a diktafon. Bekapcsolja, amikor kimegy a folyosóra, hogy így beszélgessen az emberekkel. A megbeszéléseinken mindent felírt egy füzetbe, úgy, hogy mellette diktafonon is rögzíti a beszélgetést. Azon sem lepődnék meg ha összevagdosott felvételekkel állna elő.

Márki-Zay elismerte, hogy használt diktafont, de állítása szerint mindig kikérte az érintettek hozzájárulását. Tevékenysége miatt most panasz érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz – tudta meg a vasarhely24.com. A portál értesüléseit a testület vezetője, Péterfalvi Attila megerősítette, s egyúttal közölte: vizsgálatot is indítanak az ügyben.

Az internetes lap már akkor megkereste az adatvédelmi biztost, amikor Márki-Zay Péter a polgármesteri hivatal átvétele után rögzíteni kezdte a munkatársaival folytatott beszélgetéseket. Akkor Péterfalvi azt mondta:

A diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint Márki-Zay Péter tevékenysége jogellenes adatkezelésnek minősül.

A „függetlennek” hazudott Márki-Zay Péter korábban azt mondta, hogy munkatársaival átnézték a vonatkozó jogszabályokat, és ezek alapján semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy a polgármester felvételeket gyárt a kollégáival folytatott beszélgetésekről.

Forrás: vasarhely24.com, 888.hu; fotó: Facebook

(forrás:pestisracok.hu)

Most mi Jövünk! – Ha az ellenzék nyer, az LMP ezt fogja tenni. Mutatjuk

Orbán Viktor: Idehaza kétezer Soros-zsoldos dolgozik azon, hogy megváltoztassa az ország jövőjét