in

(videó) Ennyit az EU-ról – Kiderült: a bejövő tőke duplája megy ki

Korunk legbefolyásosabb gondolkodója liberális közgazdász körökben volt a témája az ECHO TV Háttérkép című műsorának

HÁTTÉRKÉP: KIMONDTA A LIBERÁLIS SZTÁRKÖZGAZDÁSZ – A BEJÖVŐ TŐKE DUPLÁJA MEGY KI

Korunk legbefolyásosabb gondolkodója liberális közgazdász körökben volt a témája az ECHO TV Háttérkép című műsorának. A tematikus adásban Thomas Piketty legfrissebb tanulmányáról beszélgetett Bayer Zsolt állandó vendégeivel, Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal. A francia szakember legfrissebb tanulmánya szerint a fejlett nyugat-európai EU-országok több tőkét visznek ki a kelet-közép-európai országokból, mint amennyit uniós támogatások formájában idehoznak.

Nagyot fordult a világ Thomas Piketty könyvének, A tőke a 21. században 2013-as hazai bemutatója óta. A francia sztárközgazdász most olyan – évek óta ismert – igazságot publikált, miszerint lényegesen több pénz megy ki az országból, mint amennyi uniós támogatások címén bejön.

Ezt a lényegesen több pénzt nyugati óriásvállalatok döntő többségében viszik ki. Ráadásul, ez nem csak Magyarországra igaz, hanem az egész volt szovjet blokkra, akik bent vagyunk az Európai Unióban – magyarázta Bayer Zsolt.

Magyarországon 2010-2015 között durván kétszer annyi tőke vonult ki, mint amennyi beérkezett EU támogatás címén. Lengyelországban ez az arány kicsivel jobb, a cseheknél látszólag még a mienknél is rosszabb a helyzet, Szlovákiában és Szlovéniában is hozzánk hasonlóan kétszeres a szorzó – fejtette ki Bayer Zsolt.

Boros Imre szerint a Piketty-féle feltárás fő haszna a mi szempontunkból az, hogy nevesítette a dolgokat. Például rólunk kimondta, hogy átlagban 3,9 százaléknyi európai uniós forrás jön be, és 7 százaléknyi megy ki – mondta a szakember.

Bogár László úgy vélekedett: Az Orbán Viktor által elkezdett kísérlet a rendszerváltás eredeti, brutális felszámolásra épülő forgatókönyvének a korrekciójára, az utolsó történelmi pillanatban jött.

 

(forrás:magyaridok.hu)

Rablóprivatizátor sivalkodik a Hír Tv-ben – Felháborító cinizmus

Orbán Viktor: „Egy nagy hazafival lettünk szegényebbek”