in ,

VÉGRE – Végképp hazavágják a kamupártokat

A jövőben érdemes lesz még jobban átgondolni, ki és hol lépjen vissza.

A jövőben érdemes lesz még jobban átgondolni, ki és hol lépjen vissza.

Nem újdonság, hogy az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén azonban úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, hogy egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

Két példa a támogatottság nélküli kamupártokra: a 0 százalékos MoMa és a 0,0001 százalékos Együtt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamupártoknak még nehezebb dolga lesz a jövőben, hiszen nem léptethetik csak úgy vissza a jelöltjeiket.

Az iránymutatás vitájában Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten előírta, hogy az egyéni választókerületi jelölt kiesése nem érinti a listát, ilyen előírás azonban nincs a hatályos jogszabályban.

Hozzátette, megítélése szerint olyan iránymutatást kell kiadni, amely megerősíti:

az országos listát akkor is törölni kell, ha a jelöltek száma 27 alá csökken, és akkor is, ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

Fábián Adrián is ilyen értelmű iránymutatás kiadása mellett érvelt azzal, hogy visszaélésre adna lehetőséget, ha a jelöltállító szervezet egyéni választókerületi jelöltjeinek – akár az összesnek – a kiesése mellett a lista megmaradna.

Két példa a támogatottság nélküli kamupártokra: a 0 százalékos MoMa és a 0,0001 százalékos Együtt.

A testület egyhangúlag úgy döntött, következő ülésén szövegszerűen is tárgyalni fog egy ilyen értelmű iránymutatást — írja az MTI.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

NEM VÁRT TÁMOGATÁS A MAGYAROKNAK! – Megvédte Magyarországot az amerikai szakértő

600 milliárd Forint, és NEM STADIONRA! – A megyei jogú városok fejlesztése a vidéki Magyarország programja