in ,

VÉGRE! – Megállíthatják a migrációt a földközi-tengeri határok mentén

Az új olasz kormány komoly szigorításokat vezetett be az ország tengeri kikötői védelme érdekében

Az új olasz kormány komoly szigorításokat vezetett be az ország tengeri kikötői védelme érdekében. Ha a közelgő EU-csúcson döntés születik a közös fellépésről, akkor az észak-afrikai partokra szállíthatják vissza a tengeren útra kelő bevándorlókat.

A dán felségjelzésű migránsokat mentő teherszállító ügye ellenére maradnak a bevándorlásügyi szigorítások Olaszországban – mondta az M1 római tudósítója a Ma reggel című műsorban. Emlékeztetett: Matteo Salvini olasz belügyminiszter a napokban utasította a helyi hatóságokat, hogy ne válaszoljanak minden segélyhívásra, és hagyjanak fel a líbiai partoknál történő mentés koordinálásával.

Az M1 munkatársa fontosnak tartotta leszögezni, hogy a nem Olaszországban bejegyzett civil szervezetek hajói nem kizárólag mentési munkálatokat látnak el, hanem a bajban nem levő migránsokat is felveszik a fedélzetükre. Az NGO-k csak kárt okoznak, mivel kizárólag az olasz kikötőkbe szállítanak bevándorlókat – ismertette a helyiek álláspontját. Hozzátette: ezért is van az, hogy zárva tartanak az olaszországi kikötők egy német szervezet dán felségjelzésű hajói előtt.

A szintén dán felségjelzésű kereskedelmi hajó ügye kapcsán a tudósító megjegyezte: ezek a hajók segítségnyújtás esetén fedélzetre vehetik a hajótörötteket. Mivel a hajó rakomány szállítására van kialakítva, ezért a mintegy száz migráns elszállásolása miatt fenntarthatatlan helyzet alakult ki, ami miatt engedélyezték az olasz hatóságok a partra szállást. Ebben vélhetően a politikai nyomás is közrejátszott, hiszen a dán hajónak tovább kellett hajóznia az árujával, és a még további késlekedés jelentősebb károkat okozott volna.

 

Egyértelmű jelzés kell az embercsempészeknek

A Líbiából induló életveszélyes lélekvesztőket ellátják jeladóval, és megadják a koordinátákat a civil szervezetek hajóinak, így nyugodt tengeren tudnak átszállni azok fedélzetére a migránsok – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Hangsúlyozta, hogy a sok vitát kavaró Aquarius hajó azonban háborgó tengeren indult el, hogy könnyebben vihesse át a bevándorlókat Európába.

A szakértő saját információi szerint német segélyszervezetek a tavalyi évben 22 millió eurót kaptak Soros György szervezeteitől, a földközi-tengeri munkájuk finanszírozására. Az NGO-k működése meghívólevélnek számít – véli Georg Spöttle.

Úgy látja, hogy megoldást jelenthetne, ha a hajókat visszavontatnák az afrikai partokhoz, és köteleznék, hogy ott tegyék partra a migránsokat. Tíz-tizenöt ilyen hajó visszaküldése már egyértelmű jelzés lenne az embercsempészek számára is – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy ez ugyanakkor veszélyeket is rejt, hiszen emiatt még jobban áttevődne a migráció hangsúlya Görögország és a Balkán felé. Az embercsempészek megint új útvonalakat fognak keresni – fogalmazott.

 

Van esély az európai megállapodásra

Nehéz megjósolni jelenleg, hogy az olasz politika végül milyen irányba mozdul el – mondta Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kitért arra is, hogy a hétvégi minicsúcsról mindenki elégedetten távozott, és látszik a 180 fokos fordulat a migrációs politikában, amely ebben a napvilágot látott információk szerint sokkal jobban hasonlít a magyar kormány által képviselt politikára.

Megjegyezte: ha a határvédelem erős, akkor nem kell arról beszélni, hogy hogyan osztjuk el a migránsokat. A hétvégi találkozón felmerülő négy pont közül háromban egyetértés lehet a csütörtökön kezdődő EU-csúcson is, de a szakértő szerint továbbra is szükség lesz a tagállami megoldásokra, ha gyorsan kell cselekedni.

 

(forrás:hirado.hu)

Camus iránymutatása: Európa vesse ki magából Afrikát, Franciaország meg csatlakozzon a visegrádiakhoz

Sajtóklub: Sargentininek fogalma sincs, hogy mi van a jelentésében