in ,

Vége! – Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül – tudatták a hajót bérlő NGO-k

 

Fotó: AFP

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 megmentett emberrel a fedélzetén. A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját. Róma eddig nem reagált a vádakra. Az olasz sajtó ugyanakkor megemlíti, hogy valószínűleg a bérlők, vagyis az NGO-k nem tartják be a nemzetközi előírásokat a Földközi-tengeren. Tehát ezért vették el az Aquarius engedélyét.

Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen”

– sivalkodtak a migránstaxiztatók.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Az olasz belügyi tárca egyelőre nem reagált a hírre. Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter korábban azt vetette a civil szervezetek szemére, hogy úgy csinálnak, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek. Salvini vasárnap azt állította, hogy az Aquarius megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem engedelmeskedik az utasításoknak, ezért a tevékenysége törvénysértő.

Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük”

– idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.

(forrás:Nagy Gábor, 888.hu)

Hoppá! – Fegyveres migránsokat fogtak el Szarajevóban

Makovecz-templom épül Pesterzsébeten