in ,

Vége! Besz*rt a halott – Patthelyzetbe került a baloldal: elemzők szerint reménytelen Gyurcsány Ferenc helyzete

Az elemzők szerint Gyurcsány Ferenc nélkül a DK értelmezhetetlen lenne, hiszen a párt „magszavazói” épp az ő személye miatt voksolnak a DK-ra.

Elemzői konszenzus kezd el kialakulni akörül, hogy a júniusi európai parlamenti és a helyhatósági választások legnagyobb vesztese a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett MSZP-DK-Párbeszéd pártszövetség volt, hiszen a három párt közösen nem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit öt évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíció egyedül szerezni tudott – írta meg az Index.

Mindezek ellenére az elemzők kevés esélyt látnak arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc be fogja nyújtani a lemondását. Viszont

ez a „patthelyzet” könnyen tartós válságba sodorhatja a baloldalt.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések. Melyek ezek a kérdések? Miért történt mindaz, ami történt? Miért szenvedtek vereséget? Kik a felelősök? Le fog-e valaki mondani? Bárki, de legtöbbször nyilván az elnök neve merül ilyenkor fel, és jön a kérdés, hogy hogyan tovább?” – fogalmazott a választással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc.

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke, Horn Gábor az ATV Híradónak nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban. Az elemző szerint „nagyon nehéz talpra állni, mikor az ember ekkorát bukik”. A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke szerint Gyurcsány esetleges lemondása nem csak a baloldalnak, hanem a jobboldalnak is nagy fejtörést okozna. Horn szerint egy ilyen lépés komoly kárkat lenne képes okozni, hiszen a kormány már rengeteget költött a „Gyurcsány karakter” felépítésére. Abban az esetben, ha a DK elnöke végleg távozna a színről, „új ellenséget” kellene kreálnia a Fidesznek.

Azt elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek személyi felelősségre vonások a Demokratikus Koalícióban, de azt, hogy ez a személy, akit ebben felelősségre vonnak, az Gyurcsány Ferenc legyen, azt viszont nem látom

– ezt már Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője mondta a DK válsága kapcsán.

„Innentől kezdve a Demokratikus Koalíció sorsa nem egészen a saját kezében van. Ők mindent meg fognak tenni azért, hogy visszakapaszkodjanak és újra megerősödjenek. De az, hogy ők tudnak-e erősödni vagy nem, az nagyban függ attól, hogy a következő időszakban, mondjuk a 2026-os parlamenti választásokig hogyan alakul Magyar Péter pártjának a megítélése” – tette hozzá Erdélyi.

 

 

(Mandi)

 

 


 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Él még a remény: így juthat tovább a magyar válogatott a csoportból

Íme az EB főszponzorai – Köztük van pár kínai cég, akik miatt itthon a ballibsik, meg az EU sivalkodik – Képmutatás a köbön