in ,

Védett Társadalom Alapítvány: a magyar fogyasztók jogait sárba tipró üzletpolitikát folytat a Ryanair légitársaság

Bicskanyitogató stílus a levegőben

VÉDETT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNY: A JOGSÉRTÉSEK MIATT IDŐSZERŰ A RYANAIR KÖRMÉRE NÉZNI.

 

Álságos és a kormány, a jogszabályok támadása mellett a magyar fogyasztók jogait sárba tipró üzletpolitikát folytat a Ryanair légitársaság, ezért a Védett Társadalom Alapítvány szerint éppen időszerű volt, hogy a hatóságok alapos vizsgálat alá vessék a multicég magyarországi működését.

 

– Semmiképp nem lehet meglepő a Ryan­air számára, hogy a kormány ebben a rendkívüli gazdasági környezetben, a felfokozott energiaválság idején elkötelezte magát a lakosságot érintő, alacsony hatósági árszínvonal megvédése mellett, aminek egyik eszköze a több szektorban bevezetett extraprofit-különadó. Ehhez hasonló megoldásokkal valamennyi európai ország próbálkozik a háborús hatások kivédésére – mondta a Magyar Nemzetnek a Védett Társadalom Alapítvány jogásza a diszkont-légitársaság június elején indított offenzívájáról.

Tóth Máté rámutatott: az új adó egyáltalán nem rendkívüli hazai találmány, a repülőjegyek megadóztatása számos formában nemcsak a kontinensen, hanem világszerte alkalmazott eszköz, ráadásul több országban magasabb az összege, mint nálunk.

– Ezzel a Ryanair is tisztában van, hiszen számos országban szolgáltatnak.

A magyar kormány a légitársaság és minden más külföldi nagyvállalat számára is pozitív hangvételű, befektetőbarát környezetet biztosít, és eddig eltekintett az efféle adók kivetésétől, amelyet eleve csak ideiglenesen tervez, amíg a rendkívüli gazdasági-háborús helyzet megkívánja

– emelte ki a jogi szakember, aki szerint így az írországi multicég képviselőjének ámokfutásszerű szereplései, amelyekben a Ryan­airt egy sarokba szorított, ártatlan piaci vállalkozásnak állítja be, mérhetetlenül álságos helyzetet teremtenek.

– Most csak tetézik az eddigi jogsértő gyakorlatok sorát azzal, hogy a különadó összegét áthárították az utazókra, ami teljesen ellentétes annak eredeti szándékával, a családok támogatásával – mondta Tóth Máté, aki szerint

erős csúsztatás a multi részéről, hogy a kormány csak a Ryanairre vetett ki különadót, amit eleve a földi kiszolgáló cégeknek kell a költségvetésbe befizetniük,

vagyis a légitársaságot csak közvetetten érinti.

– Ez ellen így fellépni összességében nagyon alattomos – fogalmazott, cáfolva azokat a baloldali sajtóban terjedő koncepciókat, melyek szerint a hatóságok azért vizsgálódnak, mert a kormány megsértődött a kritikákon és most hatalmat gyakorol.

 

 

– Tény, hogy a Ryanair vezetője gátlástalan, bicskanyitogató kommunikációs háborút folytat, amelynek a leidió­tázott miniszterektől kezdve a hazugsággal vádolt kormánypárti média is áldozatul esett, de legfőképpen a félrevezetett utazók.

Michael O’Leary elítélendő stílusán, az európai üzleti normáktól messze elrugaszkodó nyilatkoza­tain túl most azonban sokkal mélyebb és évek óta húzódó problémakörre irányult rá a reflektorfény.

A Ryanair alapvetően a fogyasztók jogait, a teljes hazai szabályozó rendszert nyíltan sárba tipró üzleti és kereskedelmi politikája miatt került a hatóságok látókörébe, és éppen időszerű, hogy alaposan a körmére nézzenek

– szögezte le a jogász.

Mint kifejtette, a magukat a fogyasztói igények kifinomult nyugati szószólóinak tekintő nagyvállalatok kultúrájában etikai szempontból kifogásolható a vezérigazgató viselkedése, de

a vörös vonalat azzal lépte át a cég, hogy jellegzetesen gyarmati logikával lényegé­ben lenézi a magyarokat, az euró­pai normarendszer szerinti szabályainkat.
A jogi szakember szavai szerint az utasok sorozatos megtévesztésével, a fogyasztói jogokkal kapcsolatos előírások ignorálásával és a panaszokat kezelő eddigi gyakorlatával a Ryanair hazánkban folyamatosan jogszabályokat sért.
– Megvetően azt feltételezik, hogy itt mindenki tájékozatlan, és nem tudja, hogy mi történik. A sorozatosan visszás gyakorlat pedig legújabban azzal tetőzik, hogy az utasok személyes adatainak felhasználásával e-mailben kérik a magyaroktól a kormánnyal szembeni fellépést a különadó kivetése miatt.

Jogilag ezt is meg kell vizsgálni, mivel a jegyvásárlók korábban biztosan nem ezzel a szándékkal adták meg adatai­kat a légitársaságnak

– vázolta Tóth Máté.

Mint felidézte, ezt megelőzően a magyar foglalási oldalon angol nyelvű közlemény jelent meg, amelyben arról tájékoztat az ír fapados cég, hogy a különadót a fogyasztókra vetette ki a kormány. Az adó áthárítása miatt érkezett temérdek fogyasztói panasz mellett a Védett Társadalom Alapítvány emiatt közérdekű bejelentést tett a hatóságnál, majd elindult az Igazságügyi Minisztérium átfogó témavizsgálata.
– Ez a fogyasztók megtévesztése, amit a törvény egyértelműen tilt Magyarországon és a teljes Európai Unióban egyaránt. Ugyanezen jogszabályok alapján a különadó miatti költség utólagos áthárítása is tiltott kereskedelmi gyakorlatnak minősül.
Teljesen biztos, hogy a vállalat számíthat majd bírságra, amelynek összege tetemes lehet, mivel nemcsak az itteni forgalmat, hanem az egész írországi anyavállalat bevételeit veszik alapul. Emellett a Ryanairt el fogják tiltani a jogellenes magatartásoktól és a fogyasztók kártérítési pereket is indíthatnak ellene – sorolta a Védett Társadalom Alapítvány jogásza.

 

 

Majd azzal folytatta: sajnos a Ryanair profitot termel azon, hogy szándékosan nem végez megfelelő panaszkezelést, ezért érdemes megfontolni az ügyfélszolgálat kötelezővé tételét is.

– Amíg a közüzemi cégek a fogyasztóvédelmi törvény szerint kötelesek a személyes ügyintézést biztosító magyarországi ügyfélszolgálatok fenntartására, addig az olyan globális multik, mint a Ryanair és a Facebook, magasról tesznek a fogyasztók problémáira, ügyfélszolgálatuk sincsen.

A magyar fogyasztók védelme érdekében elő kell írni a légitársaságoknak is a panaszkezelés kötelező elemeit, hogy az utasokkal szembeni bánásmód napi szinten követhető legyen

– mondta Tóth Máté.

 

(Thurzó Katalin, magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Hihetetlen: Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón is!

Kakiban fürdenek a római-parton – Pilhálnak is van erről véleménye