in , ,

Üzenet Kamu Gerinek: Eurostat: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a háztartásoknak a földgáz

Az Eurostat adatai szerint minden tagállamban jelentősen nőttek az áram- és gázárak, csökkentek viszont a számlákat terhelő illetékek és adók – olvasható a VG cikkében.

Meredeken emelkedtek az Európai Unióban az átlagos háztartási villamosenergia-árak 2022 első fél évében 2021 azonos időszakához képest, a 100 kilowattóráért fizetendő összeg 22 euróról 25,3 euróra ugrott – derül ki az Eurostat adataiból. Ami a gázárakat illeti, azok 100 kilowattóránként 6,4 euróról 8,6 euróra emelkedtek. A közelmúltban a villamos energia és a gáz nagykereskedelmi ára is jelentősen nőtt, elsősorban a geopolitikai helyzet, az ukrajnai orosz katonai agresszió és az arra adott uniós válasz, vagyis a szankciók miatt.

 

Az egy évvel korábbihoz képest jelentősen csökkent viszont ugyanebben az időszakban a háztartásoknak felszámított végső villamosenergia- és gázszámlákban az adók és illetékek mértéke, mivel a tagállamok kormányzati juttatásokat és támogatásokat vezettek be a magas energiaköltségek mérséklésére.

Az adók aránya a villanyszámlában 39-ről 24 százalékra, a gázszámlában pedig 36-ról 27 százalékra esett. Az Európai Bizottság hivatalos oldalán közzétett adatok szerint a háztartási villamosenergia-árak 2022 első felében 22 uniós tagállamban emelkedtek 2021 első fél évéhez képest.

A legnagyobb nemzeti valutában kifejezett emelkedést Csehországban regisztrálták (plusz 62 százalék), amely megelőzte Lettországot (plusz 59 százalék) és Dániát (plusz 57 százalék).

A tagállamok közül ötben csökkentek a háztartási villamosenergia-árak: Hollandiában (mínusz 54 százalék), Szlovéniában (mínusz 16 százalék), Lengyelországban (mínusz 3 százalék), Portugáliában és Magyarországon (egyaránt mínusz 1 százalék). A hollandiai, szlovéniai és lengyelországi csökkenés az állami támogatásokhoz és kibocsátási egységekhez kapcsolódott, míg Magyarországon az árak szabályozottak.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási villamosenergia-árak 2022 első felében Hollandiában (5,9 euró 100 kilowattóráért), Magyarországon (9,5 euró) és Bulgáriában (10,9 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Dániában (45,6 euró), Belgiumban (33,8 euró), Németországban (32,8 euró) és Olaszországban (31,2 euró) a legmagasabbak.

2021 első fél éve és 2022 első fél éve között a gázárak a 24 uniós tagállamból rendelkezésre álló adatok szerint 23-ban emelkedtek. A gázárak Észtországban (plusz 154 százalék) Litvániában (plusz 110 százalék) és Bulgáriában (plusz 108 százalék) emelkedtek a legnagyobb mértékben, elsősorban az energiaköltségek miatt. Csak egyetlen olyan tagállam volt, ahol a lakossági fogyasztók számára a földgáz ára ugyanebben az időszakban kismértékben csökkent: Magyarországon (mínusz 0,5 százalék ), ahol az árak szabályozottak.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási földgázárak 2022 első felében Magyarországon (2,9 euró 100 kilowattóránként), Horvátországban (4,1 euró) és Lettországban (4,6 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Svédországban (22,2 euró), Dániában (16,0 euró) és Hollandiában (12,9 euró) a legmagasabbak – olvasható a VG cikkében.
(magyarnemzet.hu)


 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Baj van: készenlétbe helyezték a szerb hadsereget

Szemkilövető Gyurcsány bejelentette: elkészült, alkalmas a kormányzásra – Max. a budin végzed a dolgodat, de nem a kormány élén