in ,

Ujhelyi durván nekiment Bayer Zsoltnak!

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ezúttal Bayer Zsolt kapcsán fröcsögött egyet közösségi oldalán.

A politikus Facebook-oldalán tett közzé egy képet a jobboldali publicistáról és Orbán Viktor miniszterelnökről, bejegyzésében Bayer Zsoltot stílustalansággal és durva macsósággal vádolja:

Bayer Zsolt fideszes pártpropagandista mai cikkében az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának egyik hölgy tagját, Maria Noichlt „magukfajta hülyének”, idiótának, kreténnek nevezi. Azon állásfoglalás kapcsán teszi mindezt ez a derék bértollnok, amely a magyarországi nők helyzetét hivatott rögzíteni. Bayer stílustalan, macsó durvasága pontosan megmutatta, hogy a kormánypárt elitje miként is viszonyul a nőkhöz és a nőjogi kérdésekhez. Amíg a hozzá hasonló fröcsögők fémjelzik a Fidesz ideológiai propagandáját, addig a kormánypártiaknak nincs más dolguk, mint szégyenkezni.

 

Féligazságok, csúsztatások és hazugságok

Féligazságokkal és csúsztatásokkal telinek, ezért elfogadhatatlannak tartja az Európai Parlament nőjogi szakbizottságának a magyarországi helyzetről szóló véleményét Járóka Lívia, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője – írta meg a Magyar Idők.

Aláássa az Európai Parlament pártatlanságát a brüsszeli törvényhozó testület Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) a magyarországi helyzetről szóló véleménye, amely tele van rémhírekkel, féligazságokkal, csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal és helyenként hazugságokkal, viszont egy olyan intézkedést, előrelépést sem említ meg, amely jó példaként szolgálna – nyilatkozta Járóka Lívia a Magyar Időknek.

A politikus szerint felháborító, hogy a német szociáldemokrata párti Maria Noichl nevével fémjelzett jelentésben a családnak a magyar alaptörvényben is rögzített fogalmát szűknek, illetve elavultnak tartják, de szavai szerint azt sem indokolja semmi, hogy a különvéleményben kiemelik a nők elleni erőszakot hazánkban, és arra hivatkozva az isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására szólítják fel Magyarországot, mintha nálunk több erőszak érné a nőket az uniós átlagnál.

– Több roma szervezet szakértőjével is egyeztettem, és ez alapján kijelenthetem, hogy a dokumentum azon állítása is megalapozatlan, hogy a cigány nőknek az orvosi ellátáshoz való joga csorbulna. Más témákban is tárgyaltam szakértőkkel – kormánykritikus szervezetek részéről is –, ám a velük való konzultáció után úgy látom, hogy semmi nem támasztja alá a jelentésben foglalt bírálatokat.

 

 

Fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata

Mint ismeretes, több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága, amely kedden szavazta meg a véleményét a témáról.

A 18:5 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák „újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára”, illetve azt, hogy Magyarországon nagyon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban. Aláhúzták: a magyar parlamenti képviselőknek csupán mintegy 10 százaléka volt eddig nő, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban, a kormányban pedig nem volt női miniszter.

Emlékeztettek rá, hogy az ország európai összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének egyenlőségi indexén.

A képviselők azt is hangoztatták, hogy a női egyenjogúság az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi, és sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Magyarország ezektől folyamatosan távolodik, és ezáltal egyre inkább elszigetelődik. Közölték: „az elmúlt pár évben súlyosan hanyatlott a jogállamiság, amelynek hiányában nem garantálhatók kellőképpen és megkülönböztetéstől mentes módon a nők és a kisebbséghez tartozó nők jogai”.

Aggodalmukat fejezték ki emellett azon „retorika és szimbolika miatt, amely a nőket anyai szerepükre redukálja, és csak e szerepükben ad nekik tiszteletet”, valamint a civil szervezetek szűkülő tere és ellenőrzés alá vonására irányuló kísérletek miatt, mondván, ezen fejlemények negatív hatással vannak számos jogvédő csoport működésére.

A szövegben emellett hangsúlyozták a nők önrendelkezési jogának fontosságát, kiemelve, hogy tiszteletben kell tartani a nők szexuális és reproduktív jogait, illetve elítélték a roma nők hátrányos megkülönböztetést, például az egészségügy területén. Felszólították a kormányt a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény ratifikálására, továbbá arra, hogy terjesszék ki a kapcsolati erőszak fogalommeghatározását a fizikai erőszak minden formájára.

Összegzésként leszögezték: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

demokrata.hu, MTI

 

(forrás:demokrata.hu)

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Bayer Zsolt – Nem, nem és nem! „…A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) jelentése, nem más, mint hazugságok és baromságok halmaza.”

Jurák Kata – S. György a Sith Nagyúr

Így bénította meg egy kacsacsalád a forgalmat a Parlamentnél! (videó)