in ,

Újabb hazaárulás és sunnyogás – Az MSZP tartózkodhat a strasbourgi voksoláson

Gyurcsány Ferencékkel ellentétben az MSZP EP-képviselői nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést

Gyurcsány Ferencékkel ellentétben az MSZP EP-képviselői nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést. A szocialisták várhatóan tartózkodnak majd a voksoláson.

Az MSZP a hétfői elnökségi ülésén veszi napirendre a hazánk ellen uniós eljárást kezdeményező Sargentini-jelentés ügyét.

– Nem leszünk hazaárulók – fogalmaztak a Magyar Idők megkeresésére többen is a szocialisták elnökségében arról, hogy várhatóan milyen álláspontot képvisel majd a párt a kérdésben. Forrásaink szavai alapján tehát az MSZP vezetésében elvetik a jelentés támogatását, az viszont majd csak hétfőn derül ki, hogy a párt EP-képviselői nemmel voksolnak vagy tartózkodnak-e a szavazás során. A lapunknak nyilatkozók utóbbit tartották a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Az viszont biztos, hogy az elnökség döntése kötelező érvényű lesz az MSZP két EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak és Szanyi Tibornak, ami meglehetősen pikáns helyzet, hiszen a két politikus mindeddig a brüsszeli álláspontot képviselte a legtöbb vitás kérdésben. A Sargentini-jelentésről Szanyi Tibor nemrég kijelentette, hogy az „puhán” fogalmaz.

– Az én véleményem szerint ennél sokkal markánsabb álláspontra is helyezkedhetett volna a parlament. Egy ilyen jelentés mindig kompromisszumokkal terhelt, ezért van ez így – mondta a MSZP EP-képviselője az Echo TV-ben. Hollik István, a Fidesz–KDNP szóvivője minderre úgy reagált, hogy „ha Szanyi Tibor szerint még ez a jelentés is túl puha, azt gondolom, ez nyugodtan tekinthető egy újabb hazaárulásnak”.

Gyurcsány Ferencék viszont menetrendszerűen Brüsszel oldalára állnak hazánkkal szemben. Molnár Csaba már szerdán egyértelművé tette, hogy a DK EP-képviselői meg fogják szavazni az Orbán-kormány elleni uniós eljárást megindító Sargentini-jelentést. A párt ügyvezető alelnöke, EP-képviselője magatartásukat azzal magyarázta, hogy szerintük az eljárás nem Magyarország, hanem a magyar kormány ellen indulhat, amit azért támogatnak, mert a jelentés kiáll az EU alapjait jelentő értékek érvényesülése mellett, amelyeket a magyar emberek az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson demokratikus módon elfogadtak.

A DK másik EP-képviselője, Niedermüller Péter már 2016-ban úgy fogalmazott Facebook-oldalán: „Követelni fogjuk a Bizottságtól, a Tanácstól, hogy mindazokat az államokat, amelyek nem kívánnak részt venni a közös európai politikában, nem akarnak részesei lenni az európai szolidaritásnak, nem vállalnak részt a menekültügyi politikából, azokat sújtsák megérdemelten szigorú szankciók.”

(forrás: Bákonyi Ádám, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A súlyosan alkoholista Junckernek gondja van a Fidesszel

Le Monde: megkezdődött a háború Orbán és Macron között