in , ,

Trócsányi: „a magyar-lengyel barátság ritka kincs”

A magyar-lengyel barátság ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos tengerén.

Az állandó fenyegetés a jogállamisági mechanizmussal nem az európai egységet erősíti, sokkal inkább a politikai mérlegelésen és az ideológiai különbözőségen alapuló kettős mércét jeleníti meg – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Figyelőnek.

 

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban a tárcavezető a Lengyelországot érő brüsszeli kritikákat illetően kiemelte:

a magyar-lengyel barátság ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos tengerén.”

Arról is beszélt, hogy a jogállam fogalmát az Európai Bíróság joggyakorlata és az európai szerződések sem határozzák meg. Egyes uniós vezetők politikai alapon, szelektív módon, különbséget téve az egyes országok között előszeretettel hivatkoznak a jogállamiságra – jelentette ki. Kifejtette: ugyanaz a szabályozás politikai kontextusok alapján az egyik országban jogállamisági probléma, míg a másikban üdvözlendő.

Úgy látja, jó lenne elkerülni még a látszatát is annak, hogy a közösségi érdekeket képviselő európai intézmények a jogállamisági mechanizmus működtetésével valójában egy ország választási kampányába szeretnének beavatkozni.

Az igazságügyi miniszter szerint az a felvetés, hogy az uniós támogatások kifizetését összekötnék egyfajta elvárt jogállami kritériumrendszerrel, politikailag és jogilag is veszélyes.

Nincsenek objektív kritériumok, zsarolási eszközként lehetne alkalmazni ezt”

– mutatott rá. Hozzátette: vannak ma is működő fékek, ilyen a kötelezettségszegési eljárás és a bírói út.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Úgy vélte, az utóbbi időben az Európai Bizottság „a védekezéshez való jogot és így a tisztességes eljárást sértette meg” azzal, hogy egymás mellett futó, kiemelt ügyekben rendkívül rövid határidőket adott a válaszadásra.

Trócsányi László kiemelte:

az EU demokratikus deficitje valós probléma.”

Ugyan mindenki fontosnak tartja az európai egységet, mégis egyfajta bizalmatlanság alakult ki az unió egyes intézményeinek működését illetően – mondta. Megjegyezte: az európai technokrata elit mintha félne a népszavazás intézményétől, ezért „az, aki uniós témában referendumot kezdeményez, könnyen megkaphatja a populista jelzőt”.

Közölte: bár a legitimációja csekély, az Európai Bizottság az a szerv, amely „az európai játéktér központi szereplője”. Ez a testület „irányít a pályán”, ezért az Európai Tanács döntésein is sokszor túllép – vélte. Mint mondta, a következő évek nagy vitája arról szól majd, hogy az intézményi egyensúlyt miként lehet megtartani az unión belül, vannak ugyanis olyan veszélyes nézetek, amelyek a tagállamok döntési jogkörének a csökkentéséről szólnak.

A tárcavezető a nyílt társadalom ideológiájáról kifejtette: ez a világnézet neoliberális alapokon nyugszik, amely szerint „a társadalom a nemzettől független közösségek egyfajta koherens halmaza”. E nézet szerint a nemzeti identitás helyett a multikulturalizmus az erény, az erre hivatott nem kormányzati szervek feladata pedig a polgárok ideológiai nevelése a kozmopolita világkép kialakítása érdekében – magyarázta. Hozzáfűzte: e világkép szerint az állam csak veszélyeztetni tudja az egyén szabadságát, „nem védelmez, inkább árt”, ezért az állam szükségszerűen rossz.

Úgy vélte, ez a nézet az európai föderalizmus talaján áll, ezért a tagállami hatáskörök uniós szintre való telepítését tekinti jó iránynak a nemzetek feletti nyílt társadalmak kialakítása érdekében.

Trócsányi László hangsúlyozta: a magyar alkotmány fontosnak tartja a nemzetet alkotó homogén közösségek múltjának, jelenének, jövőjének védelmét. Az államnak anélkül, hogy paternalista lenne, védelmező szerepe van, a polgár számíthat a segítségére – mondta. Hozzátette: „kiállunk az egységes nemzet fogalma mellett, a nemzeti identitás kifejezésre juttatásának is hangsúlyos szerepet adunk”. Kiemelte:

Magyarország az erős tagállamok unióját támogatja, amelyben egyenjogú partnerek együttműködése alakítja Európa jövőjét.”

(Horváth József György, 888.hu)

Kiderült mire jó ez az egész METOO botrány a Világban. Irányított volt az egész – Soros készíti elő a Trump elleni zaklatási vádat

Nagy pofon Soroséknak: Orbáni úton az új cseh kormányfő!