in ,

Tisztelt ellenzék! – Egy átlag választópolgár JOGOS kérdései az ellenzék felé, ha ők kerülnének kormányra…

jó lenne ha válaszolnának…

Cseke István kérdései:

 

Tisztelt ellenzék!
Én, mint választópolgár, a 2018. évi országgyűlési választásokhoz közeledve, szeretném tudni, hogy milyen intézkedésekre számíthatok, amennyiben önök kerülnének hatalomra. Ezért az elkövetkezendő időkben választ várok az alább megfogalmazott kérdésekre. Bocsánatot kérek előre is, ha adott esetben visszautalok a 2002-2010. közötti kormányzati ciklusra, amikor a baloldal volt hatalmon, de ugyan mi másra is alapozhatnék, hivatkozhatnék? De természetesen érdeklődéssel figyelem a jobbik programját is.
Nos:
1. A migráció. Milyen intézkedésekre, elvi és gyakorlati lépésekre számíthatok? Lebontják a határzárat, a kerítést? Megtartják a jelenlegi jogi és fizikai határvédelmet, vagy eltörlik? Elfogadják a brüsszeli kötelező betelepítési kvótát, vagy sem?
2. Mint köztisztviselőnek, két évvel a nyugdíjazásom előtt, jövedelmem bruttó 306.000, nettó 203.500 Ft. Ez a baloldal szerint milyen mértékű jövedelemnek számít? Netán a gazdagok közé tartozom a jövedelmem alapján? Jelenleg 15%-os személyi jövedelem adó terheli. Milyen adókulcsra számíthatok, figyelembe véve önök által hangoztatott többkulcsos adó bevezetését? Mennyivel számíthatok kevesebb jövedelemre?
3. Mit terveznek a jelenlegi rezsi – villany, gáz, távhő – árakkal? Tartják az árakat, esetleg csökkenteni, vagy a 2002-2010. közötti gyakorlatnak megfelelően, évente két alkalommal emelni szándékoznak?
4. Megőrzik e a nyugdíjak reálértékét? 5. Megtartják a nők korkedvezményes nyugdíjazási lehetőségét 40 év után, vagy eltörlik?
6. Az infláció, mint tudjuk, a nyugdíjasokat érinti leginkább. Milyen inflációval számolnak, a jelenlegi 1%-al, vagy az önök ideje alatt jellemzően 4-8%-al?
7. Megtartják, vagy eltörlik a közfoglalkoztatást? Ha megszüntetik, mi a szándékuk azzal a több százezer emberrel?
8. Milyen mértékű munkanélküliséggel számolnak jelenlegi 4,5 %-al szemben, ami balodali kormányzása idején 8-10% között volt?
9. Milyen mértékű jegybanki alapkamattal számolnak, – amely meghatározza a hitelfelvétel kamatszintjét – jelenleg 0,9%, ami az önök idejében 5% fölött volt minden évben?
10. Megtartják, növelik, vagy esetleg eltörlik a családi adókedvezményt?
11. Megtartják, vagy esetleg eltörlik a GYED extrát?
12. Mit terveznek a kedvezményes otthonteremtési támogatással? – 2004-ben eltörölték a kedvezményes forint alapú lakáshitelezést – Marad, vagy megszüntetik a fiatalok számára jelenleg adható 10 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást?
13. Mit terveznek a gyermekek ingyenes tankönyvellátásával?
14. Mit terveznek az államadósággal? Az önök idejében 55%-ról 80 % fölé emelkedett. Jelenleg 74%. Csökkenteni szándékoznak, vagy esetleg növelni?
15. Szándékukban áll IMF hitelt felvenni, azokkal a megkötésekkel, amelyek vélhetően kihatnak minden magyar állampolgárra?
16. Milyen mértékű költségvetési hiánnyal számolnak, a jelenlegi 3% alattival, vagy ennél magasabbal, ami az önök kormányzásának idejében volt? ( Túlzott deficit eljárások.)
17. Megtartják, vagy eltörlik a külhoni magyarok szavazati jogát?
18. Végül, de nem utolsó sorban, a hatalmat választások útján kívánják megszerezni, vagy elképzelhetőnek tartják nem demokratikus úton, esetleg külföldi segítséggel megszerezni?
Köszönöm!

Emlékek – MSZP-s „eredmények” – 40 cm-es kilátó 40 milliós EU-s pénzből (fotó)! Szép volt fiúk!

Ez elég nagy baj – Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson