in , ,

Tiszta szerencse, hogy NATO tagok vagyunk – Kiszivárgott NATO-jelentés: egy esetleges orosz támadás elsöpörné Kelet-Európát

Egy bizalmas NATO-jelentés szerint a szövetség nem tudná megvédeni magát egy esetleges orosz támadás esetén.

Egy bizalmas NATO-jelentés szerint a szövetség nem tudná megvédeni magát egy esetleges orosz támadás esetén.

A NATO nem tudna visszaszorítani egy orosz támadást, amely kelet-európai tagjai ellen irányulna – áll egy belső elemzésben, amelyet a katonai szövetség készített. A dokumentumról készült elemzés a Der Spiegel szombati számában jelent meg.

Fotó: AFP

A szöveg a „Jelentés a szövetség megerősített elrettentési- és védelmi képességeiről” címet viseli. A dokumentumban egyértelműen kimondják, hogy a NATO egységei nem tudnak megfelelő gyorsasággal és fenntartható módon reagálni egy esetleges orosz támadás esetén.

A NATO azon képessége, hogy logisztikai támogatást nyújtson a gyorsan érkező katonai erősítéseknek az európai parancsnokság területén, a hidegháború óta nagyban csökkent”

– olvasható a dokumentumban.

A jelentés főként a szövetség európai parancsnoki rendszerét kritizálja, valamint a logisztikai képességek tekintetében meglévő hiányosságokat emeli ki, mint a legnagyobb problémákat.

Az utóbbi években rendkívül megromlott a viszony a NATO és Oroszország között. A szövetség kelet-európai tagjai attól tartanak, hogy az ukrajnai konfliktus átterjedhet a Baltikumra, de Lengyelország és Románia is fenyegetve érzi magát.

Az ukrajnai szakadárokat orosz katonák támogatják, nem hivatalosan. A beavatkozást Oroszország eddig nem ismerte el, ám komoly mennyiségű orosz hadianyag és katona került bevetésre a luhanszki és donyecki frontokon. Moszkva szerint ezek a katonák önkéntesek.

Az ukrajnai eseményeket nemcsak a NATO-tagok érzik fenyegetésnek, hanem például Finnország is, amely csupán társult tag. Itt az elmúlt évtizedekben tabu témának számított az esetleges finn csatlakozás, ám a jelenleg zajló elnökválasztáson fontos témává tette azt az egyik elnökjelölt. A csatlakozásra nem lehet számítani egyhamar, azonban a kérdésről megindult a társadalmi vita.

A NATO reagált tagállamai aggályaira és létrehozta a a NATO Reagáló Erőt (NATO Response Force, NRF), amely jelenleg 40 000 katonából áll. Majd 2014-ben létrehozta a Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erőt (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), amely négy zászlóaljból áll és legalább 5000 katona alkotja. Ezek az egységek a legvalószínűbb támadási útvonalak mentén vannak felállítva.

A kétoldalú viszony amiatt is elmérgesedett, hogy az utóbbi években mind nagyobb szabású NATO-hadgyakorlatok folynak Oroszország határaihoz közel.

 

(Bácskai Balázs, 888.hu)

Lehet sivalkodni – Az EU- és bevándorláskritikus ANO nyerte a cseh választásokat

A Fideszességgel nem vádolható Csath Magdolna mondta: bíznak a befektetők a magyar gazdaságban