in ,

Terror – Szándékosan a tömegbe hajtott egy gázoló Melbourne-ben

Szándékosan a járókelők közé hajtott egy gyalogátkelőn egy autós csütörtökön Melbourne-ben az esti csúcsforgalom idején

Szándékosan a járókelők közé hajtott egy gyalogátkelőn egy autós csütörtökön Melbourne-ben az esti csúcsforgalom idején, indoka egyelőre nem ismert – közölte Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka. A rendőrparancsnok arról nem nyilatkozott, hogy terrortámadásról van-e szó. “A nyomozás elején vagyunk, nem tudjuk” – ennyit válaszolt egy kérdésre. A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség.

Szemtanúk elmondása szerint csütörtökön helyi idő szerint kora este Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott. A legfrissebb értesülések szerint a gázolás után tizenhárom – más források szerint tizennégy – sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos.

A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van. Szemtanúk szerint a gépkocsi semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni. Egy szemtanú szerint a jármű feltehetően óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladt. A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva, és harminc embert megsebesítve. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás. A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években.

A kormány jelentést rendelt meg a nizzai merénylet után, amelyben 86-an haltak meg 2016. július 14-én. Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban, hogy megállítsák a gázoló merénylőket. Ausztráliában 2015 óta “magas” nemzetbiztonsági kockázati szint van érvényben, arra hivatkozva, hogy feltehetően ausztrálok is radikalizálódtak Iránban és Szíriában.

Forrás:MTI; fotó: news.com.au, a kép illusztráció
(pestisracok.hu)

Stadion helyett – 15 milliárd forintos autóipari beruházást adtak át Móron

Az a nép, amelynek a Jobbik a pártjára állt, lassan elfogy…