in ,

Teljes agyhalál – Macron nemrég még katonákat küldött volna Ukrajnába, most Franciaország meghívta az oroszokat a D-napi megemlékezésre

Putyin nem lesz ott, de Oroszország képviselőit várják Franciaországba. A szervezők szerint nem szabad összemosni a múltat a jelennel: Oroszország akkor a nácik ellen harcolt, ma agresszor.

Megosztotta szövetségeseit a francia kormány azon döntése, hogy a normandiai partraszállás 80. évfordulójára rendezett ünnepségre meghívta Oroszország képviselőit is. 

A második világháború menetét végül eldöntő 1944-es hadművelet évfordulóira hagyományosan összegyűlnek az egykori náci Németország ellen harcoló nemzetek állami képviselői. A tervek szerint idén a vezetők június 6-án az egykori helyszínen, a normandiai tengerparton fognak ünnepelni – írja a Politico.

Az oroszok jelenléte azonban sokaknak értelmezhetetlen, hiszen a jelenkor agresszorai éppen ők,

az ünnepségekkel egy időben újabb offenzívát vezetnek Ukrajna ellen. Ráadásul éppen Macron elnök az az európai vezetők közül, aki az orosz hadsereg ellen akár nyugati szárazföldi csapatokat is bevetne.

 

Az uniós lap elérte a kritikus államok tisztségviselőit. Amerikai diplomaták elmondták, nem örülnek az oroszok meghívásának, de talán az alkalom emlékezteti majd az oroszokat, hogy egykor valóban nácikkal harcoltak, nem pedig képzeletbeli nácikkal, mint most Ukrajnában.

Egy brit kormánytisztviselő a lapnak azt mondta, hogy a D-napos meghívó, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök minapi párizsi útja „zavaró” jelenségek,

Macron elnök békeközvetítő törekvése pedig egy teljesen félreértelmezett szerep.

Egy másik, meg nem nevezett európai állam diplomatája szerint Párizs nem egyeztetett az oroszok meghívásáról a többi nemzettel, így az ő állami méltóságaikat zavarba hozzák azzal, hogy a szintén majd jelenlévő orosz képviselőkhöz miként viszonyuljanak.

A megemlékezések szervezője, a Mission Libération közleményében azt írta:

A Kremllel ellentétben Franciaország nem hajtja végre a történelem politikai revizionizmusát.

 Történelmi okokból Franciaország mindig meghívta azon országokat, amelyek csapatai Normandiában szálltak partra. Az Orosz Föderációt is hosszú évek óta meghívjuk.

A Politico emlékeztet: Vlagyimir Putyin részt vett mind a 60., mind a 70. D-napi évfordulón, az utóbbira 2014-ben már úgy hívták meg, hogy néhány hónappal előtte az oroszok annektálták az ukrajnai Krímet.

1944. június 6-án hajnalban amerikai, brit és kanadai haderők francia és lengyel támogatással partra szálltak a franciaországi Normandiában, és ezzel megkezdődött a második világháború nyugat-európai hadszínterének végjátéka, a náci Németország hátrálása, majd bukása.

 

 

(Mandi)

 

 


 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

     


Agyhalál – Magyar Péter perrel fenyegetőzik a Stop háború plakátok miatt – akkor nézzük a tényeket!

Bognár Zsolt nekiment Rónai Egonnak, mert minősíthetetlenül gyalázta a közmédiát – Íme a részletek