in ,

Tehát ezért kellett mesterséges dugókat generálni: napi ötszáz forintos budapesti dugódíjat akar a Levegő Munkacsoport

Rövid idő alatt be lehetne vezetni egy napi 500 forintos úthasználati díjat a Budapest határát befelé átlépő gépjárművekre – írja a Forbes.

 

Írja mindezt alább a mandiner.hu. Ez pont olyan, mint a vizitdíj bevezetése volt. Először csak 300 Ft, aztán évről évre emelik, a végén már 3 ezer forint lesz egy orvoslátogatás. Szerencsére a Fidesz és Orbán Viktor egy népszavazással elsöpörte a francba az egészet.

 


A Levegő Munkacsoport petíciót indított a dugódíj mellett, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen egy megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről. A szervezet a Forbes.hu-nak juttatott el közleményt az ügy kapcsán. 

Petíciójuk szerint egy napi Budapest-matrica könnyen bevezethető lenne a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már meglévő rendszerei révén jelentősebb beruházások nélkül. Úgy vélik,

„hasznos tapasztalatokat lehetne gyűjteni arról, hogy a behajtási díj mennyire tudja javítani Budapest közlekedését és környezeti állapotát”.

„Budapesten és környékén évente több mint 3000 ember korai halálát és mintegy 3 millió megbetegedést okoz a légszennyezés. A gépjármű-közlekedés okozta környezeti és egészségi károk becslések szerint meghaladhatják az évi 1000 milliárd forintot. Olyan intézkedésre van szükség, amellyel gyors ütemben csökkenthetők ezek a súlyos veszteségek. Az általunk javasolt behajtási díj ilyen intézkedés” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Forbes-nak.

„Egy napi 500 forintos behajtási díj minden bizonnyal érdemben csökkentené Budapest gépjárműforgalmát. Ugyanakkor a tömegközlekedésre sem hárulna elviselhetetlen többletteher., Tovább lehetne javítani a helyzeten, ha megfelelő feltételeket biztosítanak a telekocsizásra” – tette hozzá Vargha Márton, a civil szervezet közlekedési témafelelőse.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Hivatalos: lemondott a baloldal Budapestről

NOCSAK! Gázáremelés Romániában – Az egyik legnagyobb román lap Orbán Viktor rezsicsökkentését dicséri