in , , ,

TÁMOGATÁS – Lengyel kiállás Magyarország mellett a Sargentini-jelentés kapcsán

Ez jól jött!

Marek Jurek, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának lengyel képviselője kisebbségi véleményt nyújt be a Sargentini-jelentéshez.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) hétfőn megszavazta a Sargentini-jelentést, mely szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.

Marek Jurek, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának lengyel képviselője úgy döntött, hogy kisebbségi vélemény nyújt be a jelentéshez – írja az Origo.A politikus Gál Kingához hasonlóan arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottsági kétharmados támogatottság hiánya miatt később az EP-ben sem lehet meg a többség a Magyarország elleni eljáráshoz.

Ha az Európai Parlament plenáris ülésén is csak a 66 százalék támogatja a Sargentini-jelentést, akkor nem indul eljárás a hetes cikk szerint Magyarország ellen – hívta fel a figyelmet Marek Jurek, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció lengyel tagja a szavazást követően.

Jurek közölte, hogy különvéleményt nyújt be a jelentéssel kapcsolatban.

A lengyel politikus már korábban is azon a véleményen volt, hogy a dokumentum csak mélyíti a válságot az EU-n belül, és konfliktusokat szül. Hangsúlyozta:

minden nemzetnek joga van kialakítani a saját politikáját,

Magyarországon vannak ellenzéki pártok, le lehetne váltani a kormányt, ha az emberek ezt akarnák.

Marek Jurek

Fotó: AFP

Orbán Viktor szerint a jelentés célja a nyomásgyakorlás, Brüsszel azt szeretné, hogy Magyarország változtassa meg az álláspontját a bevándorlás kérdésében. A kormányfő az úgynevezett Sargentini-jelentést Soros-jelentésnek nevezte, hozzátéve: az azt készítő Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő Soros György embere.

Amikor HJGY kollégánk a helyszínen arról kérdezte Sargentinit, hogyan lehet az, hogy előkelő helyen szerepel a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok lobbilistáján mint „megbízható szövetséges”, a következőt válaszolta:

ezen a listán olyan emberek szerepelnek, akik elkötelezettek a jogrend, a demokrácia és az alapvető emberi jogok iránt. Az az igazi probléma, ha valaki nem szerepel ezen a listán”

— kommentálta cinikusan az EP-képviselő, majd elviharzott. A listán az Európai Parlament 226 tagja szerepel, ami az EP harmadát jelenti. A jelek szerint Sargentini a többiekről úgy gondolja, hogy nem eléggé elkötelezettek az európai demokrácia iránt.

(forrás: Tóth Dalma, 888.hu)

HOPPÁ! – Amíg Tarlós a főpolgármester, nem lesz több Red Bull Air Race Budapesten

A HARC ELKEZDŐDÖTT – Toroczkai László beoltotta a Jobbikot