in ,

Szombathelyen is mindjárt vége a baloldali összefogásnak!

Egymásnak estek az ellenzéki önjelölt képviselőjelöltek Szombathelyen

Teljes a káosz az ellenzéki politikai táborban Szombathelyen – ma már konkrétan nem lehet tudni, hogy ki melyik párthoz tartozik és kik támogatják. Azt meg pláne nem, hogy ki lesz az ellenzéki jelölt 2022-ben a Vas megyei 1-es számú választókörzetben. Miközben minden ellenzéki potentát azt hangoztatja, hogy csak az összefogásnak és az egy közös jelöltnek lehet esélye a kormánypárti Hende Csabával szemben, négy aspiráns is van, aki úgy gondolja, ő az az egy, ő az egyedül esélyes.

Az éppen büntetőpere folytatására váró Czeglédy Csaba, akinek időközben az ügyvédi kamarai tagságát is felfüggesztették, illetve Ungár Péter budai milliárdos már eddig is a sajtón keresztül üzengették egymásnak, ki az erősebb kutya. A versenybe, úgy tűnik, Nemény szoci alpolgármestere, László Győző is beszáll, akit már korábban a Nyugat.hu szavazásán is megmértek, mint potenciális ellenzéki képviselőjelöltet.

László Győző kedden váratlanul Fegyőrrel az oldalán bejelentette, hogy belép a Momentumba. A válasz sem maradt el. Az LMP-s Ungár másnap Schmuck Erzsébettel, pártja társelnökével utazott Szombathelyre, hogy immár hivatalosan bejelentsék: a zöldpárti Ungárnak kell lennie a közös ellenzéki jelöltnek. Izgalmas hónapoknak nézünk elébe – igazi ellenzéki hegylakó buli várható. Hogy is szokták mondani? Már csak egy kávét kérünk…

 

 

Már hónapokkal ezelőtt elkezdődött a versengés az ellenzéki oldalon Szombathelyen, hogy ki üljön az Országgyűlésben Hende Csaba helyére, feltéve, ha sikerül legyőzni a kormánypártok köztiszteletben álló képviselőjét. Miközben vélhetően az ellenzéki pártok egymás közti megállapodása az iránymutató, legalább az egy közös jelöltben mindenképpen, a potenciális önjelöltek önálló életre kelve licitálnak egymásra nyilatkozataikban, ki a legesélyesebb, kinek kellene lennie annak az egyetlen jelöltnek. Összecsapásaik, üzengetéseik néha már mosolyogtatóak – bár bevalljuk, a fonalat lassan kezdjük elveszíteni a tekintetben, ki is áll nyerésre a meccsen.

A hatmilliárdos költségvetés csalással vádolt Czeglédy Csaba többször megüzente, lenyilatkozta, hogy megmérettetné magát. A hozzá köthető Nyugat.hu még szavaztatta is az olvasókat, kit tartanak a legalkalmasabbnak, őt, azaz Czeglédyt, az LMP-s Ungár Pétert, az exjobbikos Bana Tibort, vagy az MSZP-s, azaz most már csak volt MSZP-s László Győzőt. Naná, hogy őt hozták ki elsőnek, nyomában a néhai párttárssal, László Győzővel, és Ungár kullogott a sor végén.

 

 

Azóta is üzengetnek egymásnak és pártjaiknak Czeglédy és Ungár, mintha kettejük között dőlne el, ki lesz a jelölt. Mosolyogtató, hogy az üzengetéshez ki-ki a nevéhez köthető lap hasábjait, Czeglédy a Nyugat.hu-t, Ungár az Ugytudjuk.hu-t használja. A budai milliárdos saját lapjában a címlapon feszítve, kétoldalas interjúban beszélt arról, hogy milyen jól járnának vele a szombathelyiek.

 

 

OTTHAGYTA AZ MSZP-T A SZOMBATHELYI ALPOLGÁRMESTER, ÁTIGAZOLT A MOMENTUMBA

László Győző eddig MSZP-s keménymagnak számított. Az önkormányzati választások és a helyi hatalomátvétel óta ő az MSZP-s Nemény András alpolgármestere. Szombathelyen politikai körökben az a pletyka járja, hogy volt egy megállapodás, miszerint László Győző marad az alpolgármesteri poszton, az ellenzéki pártok pedig erőharcot vívtak, hogy a DK által erőltetett Czeglédy, vagy az ellenzéki kampányt vastagon megtámogatni képes és saját médiával is rendelkező Ungár legyen a jelölt. Ehhez képest derült égből villámcsapás lehetett a helyi szociknak, hogy kedden, Budapesten közös sajtótájékoztatót tartott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és László Győző, aki bejelentette, hogy eddig is jó kapcsolatban volt a Momentummal és most be is lép a pártba. Amikor az újságírók MSZP-s tagságáról kérdezték, azt felelte: a szocialista pártnak már nem tagja. A megyei napilap azt is szerette volna megtudni, hogy az átigazolás jelent-e valamit a 2022-es választások szempontjából, László Győző tervezi-e, hogy elindul azon, de semmitmondó választ kaptak, miszerint “a felvetett kérdések annyira légből kapottak, hogy arra nem kíván reagálni”.

 

 

UNGÁR SZÍVÉNEK KEDVES VÁROS SZOMBATHELY, ÉS MÁR SZÓLALT IS FEL A PARLAMENTBEN A SZOMBATHELYIEK ÉRDEKÉBEN

A váratlan események hallatán, talán tartva a megkötött megállapodás felborításától, Ungár Péter sem volt rest hírt adni magáról Szombathelyen és megerősíteni elképzeléseit. Szerdán, azaz egy nappal László Győző bejelentése után Schmuck Erzsébettel, az LMP társelnökével Szombathelyen jelentették be, hogy a zöldpárt Ungárt látná szívesen összellenzéki jelöltként, mert szerintük egyedül ő képes legyőzni Hende Csabát, a kormánypártok politikusát.

Schmuck azt is aláhúzta, hogy az ellenzéknek csak akkor van esélye 2022-ben, ha összefog, épp ezért ők elkötelezettek a megállapodásban, hogy minden körzetben egy jelölt álljon fel a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Ugyanakkor azt is közölte, hogy ők már látják, hol, mely körzetekben az ő jelöltjük a legesélyesebb, és az egyik ilyen szerintük Szombathely.

A nagy bejelentés. Fotó: Ungár Péter/Facebook

Ungár mellett, úgy vélik, több érv is szól – attól függetlenül, hogy még csak nem is szombathelyi, semmilyen kötődése nincs a megyéhez. Például az, hogy a pártban megjárta a ranglétrát és nyár óta már titkára is az elnökségnek, emellett szakértő, és képviselőként több alkalommal is felszólalt a szombathelyiek, Vas megyeiek érdekében.

Ungár Péter is kampányolt egy sort maga mellett. Mint mondta, Szombathely nagyon kedves város a lelkének, és szerinte a képviselőség egy politikai feladat, aminek ő meg tudna felelni. Potenciális riválisainak is oda-odaszúrt egyet-egyet, például, amikor azt mondta, egy nyugat-magyarországi városban egy olyan ember fog tudni Hende Csabával szemben győzni, akinek a politikai tevékenysége nem az ellenzéki oldal elkötelezett tagjainak a képviseletéről szól kizárólag, és nem is az, aki fiktív egyesületek nevében, szép ruhában pózol közintézmények előtt. Az öltönyviselést nem először teszi szóvá Ungár Péter politikustársainak: nemrég kengurujelmezbe bújva beszélt az öltözködésről, mint kampányfogásról.

BANA BESZÓLT UNGÁRNAK: “SZOMBATHELYRE EJTŐERNYŐZÖTT POLITIKUS, 1 SZÁZALÉKOS TÁMOGATOTTSÁGÚ PÁRTBÓL”

Ez utóbbival egyébként a korábban jobbikos Bana Tibornak üzent, aki már válaszolt is a vádakra a közösségi oldalán.

Szeretnénk felhívni a budai villájából Szombathelyre ejtőernyőző politikus figyelmét arra, hogy a Közösen Vas Megyéért Egyesületet nyári megalakulását követően a Szombathelyi Törvényszék bejegyezte, így a jogszabályoknak és Alapszabályunknak megfelelően működünk

– írta Bana Tibor, akiről köztudomású, hogy szintén aspirál a ’22-es összellenzéki  jelöltségre. Bana azt is Ungár Péter orra alá dörgölte, hogy szerinte csak bomlasztja, megosztja az ellenzéket, ráadásul pártja, az LMP 1 százalékon álló, jelentéktelen kispárt.

POLITIKAI KALANDOROK

Akkor most vegyük sorra, kik is jelentkeztek be eddig az ellenzéki jelöltségért:

Czeglédy Csaba – korábban MSZP, jelenleg DK; köztörvényes bűncselekmény vádlottja, korábban hasonló bűncselekményekért kétszer elítélték.

Ungár Péter – fővárosi, budai milliárdos, pártja, az LMP a legkisebb parlamenti párt, jelenlegi támogatottságuk szerint 2022-ben önállóan be sem jutnak az országgyűlésbe. Semmi köze Vas megyéhez.

László Győző – korábban MSZP-, most már Momentum-tag, alpolgármester. Legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a haveroknak, családtagoknak való pozícióosztogatás során az ő felesége sem maradt ki a jóból, a Haladás Sportkomplexum sales managere lett. A pozíció október 13-a előtt nem létezett. Hónapokon át úgy kapott havi több százezer forintos fizetést, hogy a járványügyi korlátozás miatt nem tudott mit “szélszeskedni” a csarnoknál.

Bana Tibor – egykor MIÉP-es, majd jobbikos politikus volt, most már független. De nem a ballib pálfordulat után lépett ki az egykor radikális pártból, hanem csak idén márciusban, amikor a belső viszályok közepette. Jakab Péter Banát is a 22 bátor puccsista között emlegette, akik korábban hátbaszúrták, így a tisztújító kongresszus után nyilván nem sok babér termett volna neki, amit felismert. Most épp civilként próbálkozik.

Elméletileg úgy van, hogy előválasztáson dőlhet el, ki lesz majd az összellenzéki jelölt; ezt, mint a legdemokratikusabb megoldást, elvben az összes potenciális jelölt támogatja is, nyilatkozatok szintjén mindenképpen. Viszont ez esetben mire jó ez a csatározás és üzengetés? Egyvalamire biztosan: tökéletesen megmutatja a választóknak, mennyire mímelt és kényszerű az a bizonyos összefogás, ha lesz majd olyan a végén egyáltalán.

Vezető kép: Facebook/László Győző

 

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Az ellenzék hőbörög, a kormány dolgozik: a családi házban élők háromnegyede igényelné az otthonfelújítási támogatást

      Taxisokon segít a kormány – Az ellenzék közben mindent akadályoz