in ,

Szívélyes viszony fűzte Putyinhoz Gyurcsány Ferencet

Saját bevallása szerint is baráti kapcsolatot ápolt és még kormányfői bukása után fél évvel is együtt vacsorázott Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Gyurcsány Ferenc és felesége.

Saját bevallása szerint is baráti kapcsolatot ápolt és még kormányfői bukása után fél évvel is együtt vacsorázott Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Gyurcsány Ferenc és felesége. A dollárbaloldal vezetője miniszterelnökként az orosz gazdasági érdekek maximális kiszolgálójának bizonyult, és a 2006-os választási kampányban családi ebédre is vendégül látta az Apró-villában a Kreml első emberét.

A dollárbaloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc manapság ugyan már diktátornak nevezi Vlagyimir Putyint, de kormányfőként, sőt még a bukását követően is kifejezetten jó, baráti kapcsolatot tartott fent az orosz államfővel.

Miniszterelnöksége idején Gyurcsány hat alkalommal találkozott hivatalosan Putyinnal, majd a kormányfői posztról kényszerű távozása után 2009 őszén magánemberként vacsorázott együtt a Gyurcsány házaspár az orosz elnökkel és feleségével.

 

Baráti vacsora egy moszkvai ukrán étteremben

Ez utóbbi találkozóról még a Népszabadság számolt be a 2009. november 25-i számában.

Egy fotóval illusztrálták, ahogyan kedélyesen beszélget a fehér asztal mellett Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Vlagyimir Putyin és Ljudmilla Putyina. A találkozó egy moszkvai ukrán étteremben zajlott, és a tudósítás szerint két órán át tartott.

Gyurcsány akkor a lapnak úgy fogalmazott: „Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen.” Hozzáfűzte: szerinte utódja, Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar–orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével.

Ezután Gyurcsány geopolitika fejtegetésbe bocsátkozott, mondván, hogy „ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke.”

A Népszabadság megjegyezte, az kevéssé megszokott, hogy a posztjukról távozott politikusokkal folytatott találkozóról készült fénykép felkerüljön az orosz kormányfő hivatalos honlapjára, ahogy ez most Gyurcsány Ferenc és felesége esetében történt. A lap szerint érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, akinek „részvétele összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyerekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével megrendezett kiállításon is a meghívottak között volt”.

A 2009-es vacsorára a napokban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hívta fel a figyelmet Facebookon, és arra is utalt, hogy Putyin–Gyurcsány-találkozóból 2006 és 2007 között egyébként három is volt, és szerinte „ezek után kezdődött el a Mol kijátszása az oroszoknak”.

 

Putyin az Apró-villában, Totó kutyával

De az időben néhány évet visszalépve, az első nagy találkozót Putyin kétnapos – 2006 február 28. és március 1. közötti – hivatalos budapesti látogatásán hozták tető alá. Az orosz elnök vizitjét különleges biztonsági intézkedések kísérték, a Magyar Nemzeti Múzeum timpanonján például mesterlövészek ügyeltek Putyin testi épségére.

A látogatás fénypontja az a családias ebéd volt, amire Gyurcsány Ferenc hívta meg az orosz államfőt Dobrev Klára és Bálint nevű fiuk társaságában az Apró-villában. A Gyurcsány-család négylábú kedvence, Totó kutya is gyorsan belopta magát a mindig szigorú tekintetű Putyin szívébe, hiszen a korabeli fotókon ölbe is vette őt az orosz elnök.

 

HUNGARY-RUSSIA-PUTIN-GYURCSANY
gyurcsányputyin2

 

 

A szigorú biztonsági intézkedéseket ide is kiterjesztették, a patinás épület környékét lezárták, ami példátlan, hiszen nem hivatalos kormányfői rezidenciáról volt szó, csupán egy magántulajdonú ingatlanról.

A családias ebéd helyszíne egyébként a régi kommunista örökség része, hiszen Dobrev Klára nagypapája, Apró Antal, a Rákosi-rezsim minisztere mint pártkáder kapta meg a Szemlőhegy utcai villát, amit korábban a nyilasok elkoboztak a zsidó származású tulajdonosától.

A kedélyes ebédet persze nem árnyékolta be a pártállami múlt és a morális aggályok.

Nem sokkal később, 2006 márciusában, a kampányhajrában Gyurcsány ezt írta a szívélyes légkörű találkozóról: „Munka után sztorizgattunk Putyin elnökkel – mint ahogy ezt teszik mások is –, történeteket mesélve ismerősökről és ismeretlenekről, közel- és régmúltról. A kívülről szigorúnak és keménynek tűnő elnök sok mosollyal, helyenként nevetéssel kísért történetei minket is jól elszórakoztattak. Dolgoztunk is, persze: az illetékes minisztereket a következő hetekben elküldöm Moszkvába, hogy folytassák a tárgyalásokat a gázvezetékről és a logisztikai központ építéséről. Mikor lekísértem és elbúcsúztam tőle, a kézfogást követően gyorsan megölelt, úgy, ahogy ezt az európai politikusok többségével tesszük, hiszen velük évente négyszer, ötször találkozunk. De Putyin elnöknek ez volt az első ilyen gesztusa. Jólesett.”

 

 

HUNGARY-RUSSIA-PUTIN-GYURCSANY
gyurcsányputyin2

 

 

Posztszovjet forgatókönyvről írtak Moszkvában

Gyurcsány Vlagyimir Putyinnal való jó kapcsolatát az orosz lapok többsége is kész tényként kezelte.

Az említett 2006-os parlamenti választásokat megelőző, február 28. és március 1. közötti magyarországi Putyin-látogatás kapcsán a Gazprom tulajdonában lévő orosz Izvesztyija napilap Magyar forradalom posztszovjet forgatókönyv szerint című cikkében megjegyezte, Putyin azért érkezett Budapestre, hogy dollármilliárdos befektetések ígéreteivel segítsen Gyurcsánynak és pártjának a választási kampányban.

A hazugságokkal választást nyert szocialista kormányfő még 2006 nyarán – szocsi látogatását megelőzően – kétszer is egyeztetett Vlagyimir Putyin akkori orosz államfővel. A két telefonos megbeszélés ténye azért lehet érdekes, mert a RIA Novosztyi egyedül e két tárgyalásról tesz említést. A beszámolók szerint Gyurcsány és Putyin 2006 nyarán a kétoldalú kapcsolatok fokozásáról, energetikai és gazdasági kérdésekről egyeztetett.

A Malév orosz privatizációs szerződésének aláírását követően, 2007. március 22-én Vlagyimir Putyin meghívására Moszkvába érkező Gyurcsány útját az orosz sajtó már csak rutinlátogatásként említi. Több médium ekkor már arról cikkezik, hogy az 1956-os forradalom brutális szovjet leverésének árnyékában a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatok reneszánszukat élik.

A szintén 2007-ben Gyurcsány Ferenc által meglátogatott szaranszki finnugor csúcstalálkozón Putyin elnök még egy csárdást is eltáncolt a Debreceni Hajdú Együttes egyik tagjával.

Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin a szaranszki repülőtéren is folytatott kétoldalú megbeszélést. A magyar sajtót a kormányfő úgy tájékoztatta, hogy ez a találkozó lehetőséget adott a kétoldalú viszony villámleltárának elkészítésére, így természetesen a magyar–orosz gazdasági együttműködés és kereskedelem mérlegének megvonására, jövőjének felvázolására.

 

 

gyurcsányputyin2
Russian President Vladimir Putin and Hungary's Prime Minister Ferenc Gyurcsany visit a folklore crafts fair in Saransk

 

 

Gyurcsány bukása miatt sajnálkozott az orosz sajtó

Az orosz sajtó 2009 áprilisában, ha nem is szalagcímekben, de sajnálkozással számolt be Gyurcsány Ferenc bukásáról.

A Kommerszant című gazdasági lap a többi orosz kommentárhoz hasonlóan elsősorban a Déli Áramlat gázvezetékkel összefüggésben elemezte Gyurcsány távozását, s úgy vélte: ez igen kellemetlen meglepetés Moszkva számára, mert csökken a Déli Áramlat támogatottsága az unióban, s ez a Gazprom pénzügyi nehézségeivel együtt komolyan lefékezheti a terv megvalósítását. Az újság ugyanakkor megemlíti, hogy a Svájcban bejegyzett Déli Áramlat Rt. vezetőjének széke üres. Bár azt korábban a Gazprom felajánlotta Romano Prodi addigi olasz miniszterelnöknek, ő taktikusan kitért az ajánlat elől. „Nem kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc meggyőzhetőbbnek bizonyul” – írta a lap.

Ez is jól mutatja, hogy a bukott kormányfőt bizalmi embernek tekintette a legnagyobb orosz energetikai vállalat.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Amerikai szakértők: a legemberségesebb út az azonnali tűzszünet

Nagy a veszély, mindannyian veszélyben vagyunk – Kocsis Máté: az ország politikai nyomás alatt áll