in ,

Szijjártó – Európa megerősítéséhez együtt kell működnie a visegrádi országoknak és Németországnak

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

Német kollegája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy „Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába”. Ezt jelzi, hogy a visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia – V4) és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak.

„TELJES AZ EGYETÉRTÉS MAGYARORSZÁG ÉS NÉMETORSZÁG KÖZÖTT ABBAN, HOGY A LEGFONTOSABB FELADAT ERŐSSÉ ÉS VERSENYKÉPESSÉ TENNI EURÓPÁT.”

Ezért az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének – mondta a miniszter.Aláhúzta, hogy Magyarország a V4-ek soros elnökeként az élen jár az együttműködés fejlesztésében. A német-magyar gazdasági kapcsolatok minden rekordot megdöntöttek, 2017-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 50 milliárd eurót (15 600 milliárd forint) tett ki, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és a Magyarországon tevékenykedő 6000 német vállalat több mint 300 ezer embernek ad munkát.

Szijjártó Péter kiemelte: teljes az egyetértés Magyarország és Németország között abban, hogy a legfontosabb feladat erőssé és versenyképessé tenni Európát.

MTI Fotó: KKM/Auswaertiges Amt

Hozzátette, hogy az Európai Unió (EU) tagjainak védelmi együttműködésének elmélyítéséért is szorosan együtt dolgozott Magyarország és Németország, amely „vezető szerepet játszott és elévülhetetlen érdemeket szerzett” az úgynevezett állandó strukturált védelmi együttműködés (PESCO) létrehozásában.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy „szinte végtelen” számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Hozzátette, hogy vannak nézeteltérések is, a menekültek ügyében és abban a kérdésben, hogy hogy mi nemzetállami, és mi európai feladat. Azonban a német-magyar kapcsolatok „soha nem lehetnek annyira nehezek, hogy elfedjék mindazt, ami összeköt” – húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, kiemelve: „a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból”, amiért a németek örökké hálásak lesznek.
Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, valóban vannak kérdések, amelyekben „nem feltétlenül egyezik” a magyar és a német álláspont, és „a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma”.

Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak és elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, továbbá azt vallja, hogy az EU területén kívül kell döntést hozni arról, hogy ki léphet be a közösség területére, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig fordítva – tette hozzá.

Magyarország továbbra is készen áll arra, hogy „megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát” folytasson ezekről a nézeteltérésekről – mondta Szijjártó Péter.

Sigmar Gabriel kiemelte, hogy a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert „Európa jó jövőjét” csak együtt lehet biztosítani.

A német diplomácia vezetője magyar kollégáját tegezve megjegyezte, hogy a német és magyar politikusok között előforduló nyilvános viták ellenére nagyon jól megérti magát Szijjártó Péterrel, és elfogadja budapesti viszontlátogatásra szóló meghívását.

(MTI-fidesz.hu)

 

(forrás:www.fidesz.hu)

Nem az a kifejezett stadion – További 1236 önkormányzat kap 17,9 milliárdot fejlesztésre

EURÓPA HALLGAT! – A Fidesz reakciója a román elnök nyilatkozatára – Megbocsáthatatlan a román miniszterelnök nyilatkozata