in ,

Szétesik az MSZP még az EP választás előtt? – Mesterházy: “nem fogom hagyni az ékverést köztem és az elnök között”!

A PestiSrácok olyan belső dokumentumok és információk birtokába jutott a Magyar Szocialista Pártból, ami annak újabb szakadását is előrevetítheti

Újabb pártszakadás jöhet az MSZP-ben? – Mesterházy a PS-nek: “nem fogom hagyni az ékverést köztem és az elnök között”!

A PestiSrácok olyan belső dokumentumok és információk birtokába jutott a Magyar Szocialista Pártból, ami annak újabb szakadását is előrevetítheti. Párton belülről indult büntetőfeljelentés, szivárogtatás és egymás ellen indíttatott belső fegyelmi vizsgálatok mutatják, egyre nagyobb a baj az MSZP-ben. Két tábor rajzolódik ki, egy Tóth Bertalan és Ujhelyi István vezetésével, valamint egy reformokra törekvő vonal, akik Mesterházy Attila volt pártelnök mögé sorakoznának be. A szembenálló erők összecsapása már a küszöbön látszik: a legújabb fejlemény Mesterházy pártból való kizáratásának kísérlete, ami akár vissza is üthet. A korábbi elnök mellett kiálló és a feljelentőt bíráló nyilatkozatot sorra írják alá a megyei szervezetek vezetői.

Sikerült elérnünk Mesterházy Attilát, aki a fegyelmi bizottságnál való feljelentését, majd annak kiszivárogtatását “összeugrasztási kísérletnek” minősítette. Szerinte az elmúlt tíz hónapban más pártokkal ellentétben az MSZP-nek sikerült megőriznie az egyégét, és jó helyzetből, egy európai-párti programmal vágnak neki az uniós választásnak, ő pedig munkájára, vállalt feladataira koncentrál. 

 

Már az MSZP választmányi ülésén is látszott, hogy nagy a fejetlenség a pártban, hiszen néhány órával a választmányi ülés előtt döntött az elnökség, felrúgva a párt alapszabályát, hogy nem a helyi alapszervezetekben megszavazatott, elfogadott EP-listát terjesztik elő. Ujhelyi István – miután információink szerint néhányan baráti beszélgetésre hívták, és ott szembesítették a botrányai miatti aggályokkal – hátrébb lépett a lista éléről. Tóth Bertalan lett a listavezető, akinek EP választáson való indulásáról korábban szó sem volt, Szanyi Tibor, aki a második lett volna így a harmadik, Gurmai Zita pedig az eredetileg tervezett harmadik helyről a hatodikra csúszott vissza. 

Az EP-lista kapcsán két tábor alakult, Ujhelyi István illetve Szanyi Tibor támogatóival.

Tóth Bertalan nyilatkozatai, miszerint nem megy Brüsszelbe, valamint több belső információink is Tóth-Ujhelyi megállapodást, háttéralkut sejtet. E közben információink szerint egy a pártban meghatározó kör azt szeretné elérni, hogy Ujhelyi egyáltalán ne szerepeljen a listán, azaz lépjen vissza a jelöléstől, amit meggyőző érveikkel el is érhetnek… 

De nem csak az EP lista miatt alakult ki belső feszültség a pártban.

Szintén az utóbbi hetekre időzítették egy 2016-os állítólagos gazdasági visszaélés borítását, amelyet a párton belülről először kiszivárogtattak a sajtónak, majd valaki, szintén párton belülről, – úgy tudjuk, Somogy megyéből – büntetőfeljelentést is tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. 

MESTERHÁZY ATTILÁT, A PÁRTMEGÚJÍTÁS KORÁBBI ZÁSZLÓVIVŐJÉT PRÓBÁLJÁK KIZÁRATNI 

A minap Mesterházy Attilát jelentette fel az MSZP fegyelmi bizottságánál egy párttársa, méghozzá az egyik Tolna megyei alelnök.  A birtokunkba került dokumentumok szerint Kutyan Ferenc azzal vádolta meg Mesterházyt, hogy felvételt készített a választmányi ülésről és kiszivárogtatta azt a sajtónak. De felrója a volt elnöknek azt is, hogy sokat járja az országot, kampányol és ezzel magát építni. Ezen kívül sokat utazik külföldre is, főleg Amerikába, a párt pénzén, ott pedig republikánus képviselőkkel találkozik. A Tolna megyei alelnök szerint tartani lehet attól, hogy Mesterházy a magyar baloldal stratégiáját, terveit adja ki.

Az ügyre persze azonnal lecsapott Tóth Bertalan és vizsgálatot rendelt el Mesterházy Attila ellen. A fegyelmi bizottság március 5-én kedden tart meghallgatást.

ÚJ ELNÖK-ASPIRÁNSOK PRÓBÁLJÁK LEVADÁSZNI A KONKURENCIÁT?

A Zala megyei elnök, Fodor Csaba vezetésével ugyanakkor egyre többen állnak ki Mesterházy Attila mellett. Fodornak a Tolna megyei alelnök panaszára válaszul írt levelet úgy tudjuk eddig 14 megyei elnök írta alá.

Fodor felháborítónak tartja a támadást és annak módját – amit sugallata szerint Kutyan Ferenc azt valakinek, vagy valakiknek a befolyása alatt követte el.

Levelében a Zala megyei elnök úgy fogalmaz, nem azzal van a probléma, ha valaki etikai eljárást kezdeményez, hanem azzal, ha úgy teszi, ahogy Kutyan tette – számtalan címre eljuttatva, kvázi a nyilvánosság előtt, hiszen borítékolható volt, hogy valaki majd kidobja a sajtónak. Az ilyen magatartás szerinte mélyen aláássa a bizalmat mindazokban, akikre partnerként tekinthetne a párt akár az EP, akár az önkormányzati választások során. 

Fodor Csaba azt is megjegyzi, hogy az MSZP-ben nincsenek annyian, hogy osztódással szaporodjanak.

Mélységesen felháborít továbbá az is, hogy van ma valaki, vagy vannak egy-ketten valakik, akik azt gondolják, hogy ha partvonalra szorítjuk a régi elnökeink egy részét, másrészt kizáratjuk, a jelenlegit meg megbuktatjuk, akkor majd a mi emberünk jön. Úgy látszik, hogy vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy egy ilyen eljárást kezdeményező panasz talán segíthet a kevésbé jó EU-s választási eredményben, amit aztán majd jól számon lehet kérni a jelenlegi elnökön. A többi esetleges elnök-aspiráns a fenti módon így vagy úgy eltűnik és marad vagy jönne a mi emberünk. Jönne ám, de hova és minek? – áll a levélben. 

A Zala megyei elnök azt is megjegyzi, nagyon reméli, hogy eljárási módja miatt a Tolna megyei alelnök ellen is kezdeményez etikai vizsgálatot a megyei elnöke…

MEGFIGYELÉSI BOTRÁNY IS ZAJLOTT NEMRÉG AZ MSZP-BEN, ANNAK IS MESTERHÁZY ÁLLT A CÉLKERESZTJÉBEN

A jelenleg zajló belharc már tavaly év végén kezdetét vehette. Decemberben írtuk meg, hogy vezető MSZP-s politikusokat figyelt meg egy izraeli biztonsági cég. Az adatgyűjtés célkeresztjében akkor is Mesterházy Attila állt, aki köztudottan a Magyar Szocilaista Párt megreformálásának vezéralakja. Akkor a megfigyelések hátterében egy volt SZDSZ-es minisztert, valamint egy egykori miniszterelnök-jelölt tanácsadói körét sejtették. 

KÉT TÁBOR FESZÍTI KETTÉ AZ MSZP-T, A POZÍCIÓJUKAT FÉLTŐK ÉS A REFORMEREK?

Névtelenséget kérő elnökségi tag forrásunktól úgy tudjuk, egyre világosabban válik el két irányvonal az MSZP-n belül. Az egyik tábor, benne a régi meghatározó, jelenleg is valamilyen pozícióban lévő politikusok vannak, akiknek tökéletesen megfelel a jelenlegi rendszer, hiszen saját szűk körüknek pénz és paripa is jut. Ennek a tábornak a vezéralakjai a jelenlegi pártelnök, Tóth Bertalan vagy Ujhelyi István. Van ugyanakkor egy másik, egyre bővülő tábor, akik világosan látják, hogy az MSZP túlélését csak a párt újraépítése, és megújítása jelentheti. Mesterházy Attila ennek az új vonalnak, a külső kapcsolatok építésének és egy stratégia felállításának az arca. Forrásunk szerint Mesterházy 12-14 megyei elnök, a fővárosi alapszervezetek, valamint Botka László támogatását is élvezi.

A két erőtér jól láthatóan még az EP választást megelőzően egymásnak feszül, ami jó eséllyel közvetlenül az előre borítékolhatóan gyenge választási szereplést követően tisztújítást hozhat. A pozíciók újraosztása és a kijelölt irány is megosztó lehet, ami egyenes út a párszakadáshoz.

MESTERHÁZY ATTILA NEM ENGEDNE AZ ÖSSZEUGRASZTÁSI, BOMLASZTÁSI KÍSÉRLETEKNEK

“A nyilvánosság előtt folytatott etikai ügyek eddig még csak ártottak a Magyar Szocialista Pártnak” – mondta a PestiSrácoknak Mesterházy Attila, aki egyben kijelentette, hogy egyetlen pontban sem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak.

“Semmilyen videó vagy egyéb felvétel nem készült a választmányi ülésről, ami kiszivárgott volna sajtóba. A média az információkat nem ilyen módon szerezte az ott történtekről” – húzta alá Mesterházy, amit meg is tudunk erősíteni, hiszen a PestiSrácoknak is gyakorlatilag élőben voltak értesülései arról, mi történik az elnökségi-, majd a választmányi ülésen, de semmilyen felvételt arról nem kaptunk.

Az MSZP-s politikus szerint míg több pártban is jól láthatóak kívülről is a belső feszültségek, konfliktusok, addig a szocialisták ezt eddig el tudták kerülni.

Mesterházy Attila nem Ujhelyi, hanem Szanyi listavezetése mellett foglalt állást – vannak, akiknek ez nem tetszik. Fotó: MTI

Az elmúlt tíz hónapban egy egységes párt képét tudtuk mutatni, és van egy előremutató, európai-párti programunk, amivel jó helyzetből várjuk az Európai Parlamenti választásokat – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy egy olyan EP-lista állításon vannak túl, ami valóban “érzelmeket felkorbácsoló” volt. Ez is közrejátszhat abban, hogy vannak, akik ezt az egységet meg akarják bontani. Mint mondta, ő biztosan nem fog felülni az ilyen összeugrasztási kísérleteknek.

Megerősítette, hogy amikor Ujhelyi vagy Szanyi listavezetéséről volt szó, ő személy szerint Szanyi Tibort támogatta. De amikor kiderült, hogy Tóth Bertalan pártelnök a listán akar lenni, ezt elfogadta, mert korábban is mindig azon az állásponton volt, hogy ha valamilyen választási listát nem a pártelnök vezet, annak kifelé rossz üzenete van. Ezért is valótlan állítás az is, hogy szembemenne az elnökkel.

MESTERHÁZY: “A CSALÁDON BELÜLI PROBLÉMÁKAT CSALÁDON BELÜL KELL MEGOLDANI”

Próbáltuk kérdezni Mestreházy Attilát a párton belüli erővonalakról, belső harcokról és a kiszivárgott ügyekről, de azzal hárított, hogy “ő abban hisz, hogy a családon belüli problémákat a családon belül kell megoldani”.

Azon információnkat, miszerint két tábor áll szemben az MSZP-n belül és az egyik tábor éppen az álta is képviselt progresszív, érzelmekre is ható politizálásnak a híve, úgy fogalmazott, való igaz, hogy még ma is sokan támogatják a pártról alkotott elképzeléseit, de ez a tisztújításon nem kapott többséget. Attól, hogy ő személy szerint egy másik stratégiát képviselt, más stratégia is sikert hozhat az MSZP-nek. Az elmúlt hetek fejleményeit az ellenzéki oldalon pedig kimondottan jó iránynak tartja. Arról, hogy a következő tisztújító kongresszuson megmérettetné-e magát teljesen feleslegesnek tartotta beszélni. “Most két választással van dolgunk, hogy azt sikerre vigyük, nem pedig mással” – jelezte.

A vállalt feladataimra koncentrálok. Nagyon sokat járok külföldre, külpolitikai kapcsolatokat építek. Az Országgyűlésben a legtöbb indítvány a nevemhez köthető. Járom az országot, többek közt a devizahitelesek ügyében – sorolta.

Végül hangsúlyozta, hogy “nem fogja hagyni az ékverést közte és az elnök között”, a választási kampányokba pedig 110 %-kal fogja belevetni magát.

VOLT MÁR ILYEN AZ ELLENZÉKI POLITIKÁBAN

Korábban Gyurcsány szakította ketté a szocialistákat, a gyurcsányisták ma már új pártban politizálnak – Fotó: MTI

Egy ilyen osztódás nem lenne új dolog a pártban, hiszen gyakorlatilag ugyanez zajlott le Gyurcsány Ferenc és tábora kiválása és a Demokratikus Koalíció életrehívása előtt. De ugyanezt az utat járja a Jobbik is, ahol hasonlóképp levadászták a hangadókat, lendületet adva ezzel egy új párt, a Mi Hazánk alapításához.

A vezető képen Mesterházy Attila és Tóth Bertalan/MTI/Kálmándy Ferenc

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Magyar világsiker! – Elképesztően szoros és izgalmas meccset játszott Fucsovics Federerrel

A Böszme felesége fél – Dobrev Klára elmenekült az Echo Tv kérdései elől