in ,

Szerencsére nem túl sikeres a Nomentum alternatív konzultációja. És ez jó!

Még a saját szavazótáborát sem sikerült megmozgatnia a pártnak.

Tizenötezren töltötték ki a Momentum „Valódi nemzeti konzultáció” elnevezésű kérdőívét – erősítette meg a Mandiner információit a párt sajtóosztálya. A párt júniusban indította el saját konzultációját a kormány által kilencedik alkalommal indított nemzeti konzultáció alternatívájaként. A Momentum ezzel párhuzamosan csatlakozott Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők akciójához, amely a kormány konzultációs íveinek begyűjtését célozta meg.

A Momentum közlése szerint aktivistáik az ország száz településén felállított standoknál várják azokat, akik szeretnének részt venni a párt által indított alternatív konzultációban vagy szeretnék leadni nekik a nemzeti konzultációs kérdőívüket. Ebből eddig nyolcvanezret sikerült összegyűjteniük, de mivel a kormány augusztus végéig meghosszabbította a nemzeti konzultáció határidejét, ők is egészen eddig az időpontig gyűjtik majd az íveket – válaszolta kérdésünkre a párt sajtóosztálya.

Hogy a Momentum tizenötezer kitöltött saját konzultációja jó eredmény-e, nézőpont kérdése, de talán segít érzékeltetni a jelentőségét, ha megnézzük, mennyi listás szavazatot kaptak a 2018-as országgyűlési- és a tavaly rendezett európai parlamenti választáson.

A Momentum 2018-ban 175 225, míg a párt szempontjából korábbi eredményeikhez és a többi ellenzéki erő eredményéhez viszonyítva is jó eredménnyel zárult EP-választáson 344 512 listás szavazatot szerzett, ezzel az ellenzék második legerősebb pártjává vált.

Ennek fényében a tizenötezres eredmény azt jelenti, hogy

a Momentum konzultációját a saját szavazótáboruk alig 5 százaléka töltötte ki.

De még a nemzeti konzultációkból sem sikerült összegyűjteniük saját táboruk egynegyedének megfelelő mennyiséget.

Megkeresésünkre a Momentum ennek ellenére úgy válaszolt, elégedettek azzal, hogy a tizenötezren kitöltötték az alternatív konzultációjukat, és úgy fogalmaztak, „az a legfontosabb, hogy minél többen értesüljenek arról, hogy a kormány »nemzeti konzultációja« valójában egy egyszerű propagandaeszköz”.

Összehasonlításképpen, ahogy Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta, a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt már több mint 1,5 millióan töltötték ki.

 

(Pálfy Dániel Ábel, mandiner.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Monumentális, méltó emlékművel emlékezünk Nagy-Magyarországra! Több, mint tizenkétezer településnév került fel az Összetartozás emlékhelyére

Már megint itt a zsíroshajú a Hír Tv képernyőjén! De minek????