in

Szépen mindenki nyugodjon le! Rendben lezajlott a magyarérettségi

Túl vannak a középiskolások az érettségi első napján

Túl vannak a középiskolások az érettségi első napján, a magyar nyelv és irodalom vizsgák a járványhelyzet és a baloldal gondosan felépített vészmadárkodása ellenére is országszerte problémamentesen zajlottak. A lapunkhoz eljutott beszámolók szerint sehol nem voltak visszalépők, és az online munkarend sem hátráltatta különösebben a felkészülést.

Különleges biztonsági intézkedésekkel, de rendben zajlott a hétfői magyarérettségi. Középszinten több mint 71 ezren, emelt szinten csaknem két és fél ezren vizsgáztak az első napon. A négyórás írásbelin többek közt Mikszáth, Arany és Tóth Árpád művei kerültek elő. Bár a baloldal tavalyhoz hasonlóan most is hetek óta a vizsgák veszélyeivel riogat, és már a pótidőpontok meghirdetését sürgeti, az iskolák mindenhol gondosan ügyeltek a szigorú egészségvédelmi szabályok betartására, és egyelőre nem tudni olyanokról, akik félelmükben távol maradtak volna.

– Reggel nyílt terepen, a sportpályán tartott nekünk eligazítást az iskola vezetése, majd lázmérést és alapos fertőtlenítést követően kilencfős csoportokban engedtek minket a tantermekbe – mesélte lapunknak Késmárki Mirjam, a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziumának a diákja, aki elmondása szerint pozitívan állt a vizsgához, és jó érzésekkel is jött ki róla. – A szövegértési feladatok szerintem egyértelműek voltak, és érdekes alapszöveghez kapcsolódtak. Szövegalkotásnál az érvelést választottam, ebben a társas játékot és a videójátékot kellett összevetni, illetve állást foglalni valamelyik mellett, ami szerintem viszonylag könnyű téma. A műelemzési feladatnál kapott Mikszáth-novella értelmezése sem volt túl nehéz, főleg, hogy én egyébként is szeretem Mikszáthot – magyarázta a tanuló, megjegyezve: náluk egy vizsgázó sem halasztott, és betegség vagy karantén miatt távol maradókról sem tud. A diáklány hozzátette,

az érettségire való felkészülés online munkarendben is egészen jól haladt, sőt mivel nem kellett napi szinten beutaznia az iskolába, kicsivel még könnyebben is be tudta osztani az idejét. Ezzel együtt jó döntésnek tartja, hogy a szóbelik elmaradnak, mert személyes oktatás nélkül már nem tudtak volna minden tantárgyból magabiztosan felkészülni.

 

 

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke ugyancsak arról számolt be lapunknak, hogy az általa vezetett gimnáziumban

egyetlen vizsgázó sem élt a visszalépés lehetőségével, a diákok és a pedagógusok közül mindenki hiánytalanul megjelent.

– Az érettségi első napja jól szervezetten zajlott, van elegendő védőfelszerelés, fertőtlenítőszer, és mindenki fegyelmezetten betartja a szabályokat. A pedagógusok kivétel nélkül maszkban vannak, és bár a diákoknak a vizsga közben ez nem kötelező, többségük viseli a tanteremben is – számolt be a Révai Miklós Gimnázium igazgatója. Hozzátette, a jó tanulók közül sokan sajnálják, hogy elmaradnak a középiskolai éveket megkoronázó szóbeli érettségi feleletek. – A diákok többsége ugyanakkor érthetően megkönnyebbült, hiszen digitálisan nehezebb volt a felkészülés, kiváltképp a kísérletezős, természettudományos tantárgyakból. A pedagógusok és a gyerekek a személyes találkozások nélkül is megtették a tőlük telhető erőfeszítéseket, kíváncsian várom az eredményeket – hangsúlyozta.

 

 

 

 

Boncsarovszky Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium diákönkormányzatának elnöke, az Országos Diáktanács (ODT) megyei képviselője úgy látja, a digitális munkarend nehezítette valamelyest a vizsgákra való felkészülést, de jelentősebb lemaradásaik nincsenek.

– Az online oktatás természetesen nem ér fel a személyessel, nem is várhatjuk el, hogy ugyanolyan hatékonyságú legyen. Kicsit nehezebb volt a felkészülés, hiszen az iskolai környezet sokkal jobban sarkallja a diákokat a tanulásra, mint az otthoni. Én azt vettem észre, hogy digitális környezetben könnyebben el tudnak kallódni a diákok, mert sok minden elvonhatja a figyelmüket a tanulásról. Ettől függetlenül a rendkívüli helyzetben szerzett jegyeink talán még jobbak is, mint a hagyományos oktatás idején voltak

– fogalmazott a diák, aki angolból és németből készül előrehozott érettségit tenni a héten. Szerinte sokaknak nagy könnyebbség, hogy az idén nincsenek szóbeli vizsgák, a végzősök így a szokásos június közepe helyett már május közepén felszabadulnak.

– A középiskolások zöme már nagyon várja, hogy május 10. után visszatérhessen a jelenléti oktatáshoz, mert a napi szintű, személyes kontaktusok már mindenkinek nagyon hiányoznak. Egy kis félelem azért van bennünk, elsősorban amiatt, mert néhány tanár már most belengette a dolgozatokat, ezért tartunk tőle, hogy az utolsó hónap a korábban elmaradt számonkérések sorozatával telik majd – jegyezte meg.

Az érettségizőknek reggel Orbán Viktor is sok sikert kívánt a Facebook-oldalára feltöltött videóban. A miniszterelnök azt mondta: tudja, hogy a mostani érettségi sokkal nehezebb, mert nem volt személyes felkészülési lehetőség. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszébe fog jutni az érettségizőknek, és szép emlékként marad meg a vizsga.

Megírtuk, az idén néhány kivételtől (például testnevelés) eltekintve csak írásbeli vizsgákat tartanak, termenként tízfős létszámkorláttal.

Tavaly hasonló körülmények között vizsgáztak a végzősök, akkor senki sem betegedett meg az érettségin, és a jegyek átlaga (3,61) is teljesen megfelelt a korábbi évek eredményeinek.

Ma a matematika írásbelikkel folytatódik az érettségi.

(Csókás Adrienn, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A sokak és kevesek országa – Kevesebb keveset, és több sokat!

Már érkeznek az érettségi mémek – Kunhalmi és Bangóné megbukna az érettségin