in

Százmilliót oszt szét Mészáros Lőrinc – Elkezdődött a Vál-völgyi otthonteremtő program

Erről két Mészároslőrincezés között gondolom nem beszélnek…

A 35 évesnél fiatalabb felcsúti és alcsútdobozi házaspárok akár ötmillió forintos otthonteremtési támogatást, a Vál-völgyi települések felső tagozatos diákjai pedig 4,5 átlagos tanulmányi eredmény felett évi kétszázezer forintos ösztöndíjat kaphatnak Mészáros Lőrinc alapítványától.

Újabb támogatásokkal segíti Mészáros Lőrinc alapítványa a Fejér megyei Vál-völgyben élő fiatal párokat. Az alapító tegnap példa nélküli otthonteremtési, életkezdési lehetőséget hirdetett meg a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány nevében a felcsúti és alcsútdobozi lakóhellyel rendelkező, 35 évnél fiatalabb házaspárok vagy élettársak számára. Új lakás vásárlása vagy építése esetén ötmillió forintot, használt lakás vásárlása esetén négymillió forintot kaphatnak azok, akik vállalják, hogy legalább tíz évig otthonuk lesz a település – jelentette be tegnap Mészáros Lőrinc.

Hozzátette: a már lakóingatlannal rendelkező fiataloknak az alapítvány 1,5 millió forint értékben nyújt otthonbővítési, otthonszépítési segítséget hasonló feltételekkel. A vissza nem térítendő támogatások odaítélésénél előnyt élveznek a gyermekes családok, és azok, akik már több mint három éve Felcsúton vagy Alcsútdobozon élnek. A mintegy százmillió forintos pályázati keret az érdeklődés fényében bővülhet, a jelentkezés folyamatos.

Példa nélküli életkezdési lehetőséget biztosítanak. Előnyben a gyermekesek és a régebbi lakosok

Fotó: Éberling András

Példa nélküli életkezdési lehetőséget biztosítanak. Előnyben a gyermekesek és a régebbi lakosok

Mészárosné Kelemen Beatrix, az alapítvány kuratóriumi elnöke egy szintén egyedülálló ösztöndíjprogramot ismertetett. Tájékoztatása szerint Felcsút, Alcsútdoboz, Vál, Vértesacsa, Tabajd és Kajászó felső tagozatos diákjai félévente százezer forint összegű ösztöndíjat kaphatnak, amennyiben tanulmányi eredményük meghaladja a 4,5-ös átlagot. A pénzt a sikeres félévet követően folyósítják a tanuló bankszámlájára, és a diák bármikor szabadon dönthet a támogatás felhasználásáról. Nagyon fontos az a mosoly, amit azoktól kapunk, akiket támogatunk, de legalább ilyen fontos, hogy a magunk módján hozzájárulhatunk annak a térségnek a megmaradásához, a jövője biztosításához, ahol a családunk él, ahol felneveltük a gyerekeinket, és ami számunkra a legszebb – fogalmazott Mészárosné Kelemen Beatrix.

Mészáros Lőrinc megjegyezte: a Vál-völgyre nem jellemző az elvándorlás, ahol van jövőkép, sok a munkalehetőség. Példaként említette, hogy cégcsoportjaik mintegy kétezer munkahelyet teremtettek a térségben. Ugyanakkor lokálpatriótaként elkötelezett abban, hogy ez a páratlan szépségű, jellemzően kistelepülésekből álló térség megtartsa a fiatalokat, és az alapítvány támogatása is hozzájárul ahhoz, hogy a Vál-völgyben élők itt tervezzék a jövőjüket, itt neveljék fel gyermekeiket, itt vállalkozzanak – tette hozzá.

Nem ez az egyetlen nemes kezdeményezésük. Mészáros Lőrinc és felesége a felsőoktatásban tanulók segítésére hozta létre 2016-ban a Mészáros Alapítványt, amely a Vál-völgy hat településének 124 hallgatóját egy év alatt 62 millió forint ösztöndíjjal segítette. Idén a százmillió forintos keretből már legalább kétszáz diákot támogatnának.

Bojár is Orbánozott egy jót

Csontos János – Czeglédy Csaba a fideszes kétharmadért