in ,

Szanaszét csicskul a Jobbik – Tovább feszülnek az ellentétek, szakadhat a Jobbik – Novák Előd is kiállt a platform mellett

Áll a bál

Alig, hogy Toroczkai László bejelentette, nem lép ki a Jobbikból, de létrehozzák a párt eredeti elvei mentén a Mi Magunk platformot, a Jobbik már el is határolódott és bejelentette, a párt alapszabálya semmiféle platformot nem enged meg.

A barátságtalan viszontválasz, amit Toroczkai maga is így értékelt Facebook-oldalán tovább feszítheti a párton belüli ellentéteket. Novák Előd, aki mindvégig a radikális vonalat képviselete  Vona pártjában, szintén a közösségi portálon értékelte a kialakult helyzetet. Azt írta, tíz éve alakították meg a Jobbik első platformját, amivel építő energiákat csatornáztak a pártba.

“A mostani platformunkkal egy jóval szélesebb körű belső tömörülés indult el a Jobbikon belül ugyanúgy informális keretek közt, s reményeim szerint ismét konstruktív lesz” – fogalmazott Novák, akinek egyébként felesége, Dúró Dóra is csatlakozott a platformhoz, és a tisztújítási kérdésben is nyíltan Toroczkait támogatta. 

Sokan szeretnének új pártot, ami viszont hiába eredményezne tisztább helyzetet, hiába volna bizonyos szempontból kényelmesebb is: csak épp nem a siker útja. Márpedig mi győzni szeretnénk a választásokon!  – írja a Facebookon Novák Előd. A politikus véleménye szerint a platform a Jobbik lelkiismerete lehet. “Egy belső hang, mely pl. mindig figyelmeztet: a magyarság számára stratégiai kérdésekben politikai taktikázgatásnak nincs helye”. Hangsúlyozza, hogy platformjuk arra is kész, hogy a párt mulasztásait pótolja. Amire esetleg anyagi okokból nem volt mód, arra összeszednék a pénzt. Ilyen az időközi választáson a saját jelölt indítása.

A 12 évig SZDSZ-színekben fővárosi közgyűlési képviselőként kozmopolita világvárost építő, balliberális polgármesterjelölt nem lehet számunkra a Fidesz alternatívája a VIII. kerületben – fogalmaz Novák Előd. 

Emlékeztet, hogy ez a körzet, amelyikben a Jobbik most nem akar saját jelöltet indítani, a párt 3. legjobb eredményét hozta a fővárosban.

sikerünkhöz nem milliárdok, nem óriásplakátdömping és nem taktikázgatás kell, hanem hiteles, következetes politizálás, mely megtartja és szépen gyarapítgatja is szavazótáborunkat, ami a legutóbbi, százalékos csökkenés előtt folyamatos volt – olvasható a jobbikos politikus bejegyzésében. 

Jó kérdés, hogy ezek után mi lesz. A Jobbik elnöksége ugyanis egyértelműen kinyilvánította, hogy nem fogja megengedni a párton belül platform működését. Kedden délután kiadott közleményükben azt írják, Toroczkai László által bejelentett “Mi magunk” platformnak nincsen létjogosultsága, mert egyrészt az alapszabály ezt nem teszi lehetővé.

A Jobbik nem önmagát képviseli, mi nem magunkat képviseljük, hanem minden magyar embert. Ragaszkodunk a 2003-as alapító nyilatkozatban lefektetettekhez, miszerint a Jobbik a nemzet egészét képviseli – fogalmaztak. 

Toroczkai László az újabb ellentétről a zoom.hu-nak nyilatkozott. Azt mondta, igen is van létjogosultsága a pltaformjuknak, méghozzá az a 46 százaléknyi szavazat, amit a Jobbik elnökválasztásán kapott a programjára. Elismerte, hogy a a Jobbik alapszabályában nincs nevesítve, hogy a pártnak lennének platformjai, de nem jelenti azt, hogy nem is lehetnek. megjegyezte, hogy a szükséges, javaslatot tesz az alapszabály módosítására is.

A párbeszéd lenne a minimum, de sajnos mégsem erre, hanem a legrosszabbra kell készülnünk – jelentette ki Toroczkai László. 

Hozzátette, hogy sok jóra nem számít a “néppártiság-pártiaktól”. Finoman a pártszakadást is belengette. Mint mondta:

Most a Jobbik elnökségének térfelén pattog a labda, ám ha párbeszéd helyett továbbra is a kizárásomat lebegtetik, akkor más irányt is vehet a platform.

Hasonlóra egyébként más pártban már volt példa. Méghozzá az MSZP-ben. A szocialisták újító platformját Gyurcsány Ferenc alapította. A Demokratikus Koalíció ma már nem csak hogy önálló párt, de talán erősebb is mint az MSZP.

Vezető kép: MTI

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Hülyeferi – A DK rémeket lát, még mindig nem fogadták el a választási vereséget

Az IKSZ alelnöke Tóta W. Árpádról – Miért nem akarok szülni? Nihilizmus a köbön