in ,

Szakértő: halálra van ítélve a szivárványkoalíció

Az elemző szerint borítékolható, hogy az ellenzéki a politikusok azonnal összekülönböznek, amint hatalomhoz jutnak, és ez már látható az egyes baloldali vezetésű önkormányzatoknál, ahol felbomlott a szivárványkoalíció.

„Sem a múltbeli baloldali koalíciós kormányok története, sem a jelenlegi ellenzéki viták az önkormányzatokban nem ígérnek sok jót a hatpárti baloldali szivárványkoalícióval kapcsolatban” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint instabilitás jellemzi a sokpárti koalíciós kormányok vezette államokat, ráadásul

a hazai baloldali összefogáson belül erős a széthúzás és nincs közös víziójuk a benne részt vevő pártoknak.

„A 2002 utáni időszakban három miniszterelnök is követte egymást a belső feszültségek miatt”

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy múltbeli tapasztalatok sem sok jót ígérnek, mert a 2002 és 2010 közötti balliberális kormányok instabilak voltak, ami az ország teljesítőképességén is megmutatkozott.

„A 2002 utáni időszakban három miniszterelnök is követte egymást a belső feszültségek miatt. A koalíciós ellentétek pedig leginkább akkor váltak láthatóvá, amikor Gyurcsány Ferenc kormányzásának utolsó hónapjaiban már csak egy kisebbségi kormányt vezetett, miután annyira elmérgesedett a viszonya az SZDSZ-el, hogy azok visszahívták a minisztereiket a kormányból” – emlékeztetett Deák Dániel, aki szerint rossz ómen az ellenzéki összeborulás kapcsán, hogy a baloldali koalíciós kormányok okozta politikai instabilitás hatására az ország annak idején lemaradt versenytársaitól, és a gazdaság gyakorlatilag összeomlott.

„Maga Gyurcsány Ferenc beszélt a 2006-os őszödi beszédben arról, hogy semmilyen elképzelésük nincsen a jövőbeli tervekről, csupán vízió nélküli ötletelésről szól a kormányzásuk” – idézte fel. Hozzátette:

nem sok jóra lehet következtetni az alapján sem, ahogyan a baloldali koalíció az általa irányított településeket vezeti.

Deák Dániel szerint borítékolható, hogy az ellenzéki a politikusok azonnal összekülönböznek, amint hatalomhoz jutnak, és ez már látható az egyes baloldali vezetésű önkormányzatoknál, ahol felbomlott a szivárványkoalíció.

„Ilyen település Göd, Eger, Szolnok vagy például Ferencváros, ahol néhány hónap alatt egymásnak estek a baloldali politikusok. Több ellenzéki polgármester csak a rendkívüli jogrendnek köszönheti, hogy hivatalban maradt, hiszen így egy személyben képesek döntéseket hozni. Ugyanez várható tőlük kormányon is.

Ahogy az MSZP–SZDSZ-koalíció felbomlott, úgy ez a még színesebb hatpárti összefogás is halálra van ítélve”

– hangsúlyozta az elemző a Magyar Nemzetnek.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A román Fegyőrnek továbbra sincs barátnője: a képen a Momentum egyik munkatársa látható, aki egy statiszta lényegében

Exkluzív interjú Földi Lászlóval a Hír Tv-ben: 2022-ben nagyon nagy lesz a tét! Videó