in ,

Surján László leoltja a 8 elemis Schulzot – Schulz fordítva ül a lovon

Megértem Martin Schulzot: sok kudarca után most valami nagyot kellett mondania.

Schulz fordítva ül a lovon

Megértem Martin Schulzot: sok kudarca után most valami nagyot kellett mondania. 2014-ben az Európai Bizottság elnöke szeretett volna lenni, de nem lett, mert a választók az Euró­pai Néppártot többre értékelték, mint a szocialistákat. Az Európai Parlament elnöke lett, amit a harmadik félidőre is meg akart hosszabbí­tani, de ez sem sikerült. Visszatért Németországba, és kancellárságra vágyott. De az általa vezetett párt úgynevezett történelmi mélyponton végzett az idei választásokon. Ekkor az ellenzék vezéralakjaként akart megerősödni, de a jelek szerint belekényszerül ismét az Angela Merkellel való koalícióba, amit korábban teljességgel elvetett.

Ezután az „eredménylista” után meg kellett magyaráznia a pártjának, hogy miért mégis a nagykoalíció. Nem könnyű mutatvány, de Schulz az a figura, aki soha nem adja fel. Most is előremenekült. Távlatos célt tűzött ki: 2025-ben létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat. Akinek ez nem tetszik, az pedig távozzon.

Schulz mester azonban elkövetett néhány hibát. Az egyik, hogy pont 2025-re tette a céldátumot. Ez azonnal felidézte, hogy hiszen 1925-ben már akarták ezt a politikai képződményt a német szociáldemokraták, s bizo­nyára komoly oka lehet, hogy nem jutottak egyről a kettőre. Kudarcos holtvágánynak látszik tehát ez az irány. Nem véletlen, hogy a kancellár asszony sietett rámutatni, hogy az Európai Unió­ban nem a szerkezet a fontos, hanem a hatékonyság. Hogy ez mit rejt magában, ne firtassuk: a lényeg a finom elhatárolódás, jelzés ez a koalíciós tárgyalásokra.

A másik az agresszív stílus. Nagyon durva, hogy akinek nem tetszik az, amit Schulz javasol, az távozzék az unióból. Ő, aki oly szívesen prédikál a szolidaritásról és demokráciáról, most a kirekesztés bűnébe esett. Vas Gerebenről tartja a mondás, hogy kiírta a szobájába: aki itt bent dohányozni akar, az menjen ki. Helyénvaló tiltani a dohányzást, kedves, ha ezt egy csepp humorral puhítva teszik meg. De az Európai Unió alapszerződésének gyökeres felrúgása más, mint a dohányfüst.

Schulz kijelentése pedig kicsit sem vicces. Természetesen mindenki olyan Európát képzel el, amilyet akar. Egy ilyen átalakulásnak azonban megvan a maga rendje. Az első pont éppen az, hogy a változást a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk. Alapesetben a parlamenteknek, de egy ilyen gyökeres, az alapítók szellemével ellentétes átalakítás elfogadásához a legtöbb országban népszavazás szükséges. Schulz elgondolása ellentétes az európai közösség lényegével. Jean Monnet szerint nem országokat, hanem embereket egyesítünk. Schulz most országokat akar egyesíteni, azaz megszüntetni. Ha ez a javaslata elbukik, akkor nem azoknak kell távozniuk a közösségből, akik nem táncolnak az ő füttyére, hanem a javaslatot kell átalakítani, vagy inkább teljesen elvetni.

Ilyen diktatórikus hangon német ember beszélt már, Adolf Hitlernek hívták. Schulz mesterrel tehát most elszaladt a ló, s úgy nézem, ráadásul fordítva ül rajta.

A szerző a KDNP tiszteletbeli elnöke

(Surján László, magyaridok.hu)

Gratulálunk! – Cseh László Pest megye díszpolgára lett

Csizmadia László – A nyugdíjasok után célkeresztben a nagycsaládosok